Kde roste ovsík, neroste nic jiného

Je tady jaro a vše se probouzí opět k životu, a to i problémový Ovsík myší. Jak jsem již zmiňovala předchozí rok jedná se o invazivní druh, který zaplavuje městské plochy. Je nenáročný, proto se rozrůstá na místech, které necháváme bez pravidelné údržby a nekontrolovatelně se šíří. Jakmile odkvete, klasy dozrávají, neboli seschnou, a zajistí si tak další sezónu. I když v prvních jarních měsících koukáme na zelené lány, velmi brzy je barva zlatá, „tráva“ na dotek tvrdá a ostrá. Běžné trávě, která nabízí příjemný posed, pěkný pohled a možnost záchytu vody se v těchto místech nedaří. Suché plochy zralého ovsíku jsou nevzhledné, ale hlavně jsou nebezpečné pro psy. Po vdechnutí nebo vpichu jsou majitelé nuceni navštívit specializovanou veterinární ordinaci.

Minulý rok jsme jednali o této problematice s panem Ing. Koblížkem, ředitelem technických služeb města Chomutova.

Výsledkem jednání byla pomoc a podpora dle jejich možností. Potěšily mě zprávy od spoluobčanů, kteří se podíleli na likvidaci tohoto druhu invazivního plevele a patří jim za to velký dík. Je podloženo, že pravidelná údržba zeleně vede k jeho eliminaci a následné likvidaci. Proto občané přebírají iniciativu, ale především spoléhají na technické služby, které jsou vybaveny nezbytnou technikou.

Panu řediteli jsem odeslala konkrétní lokality, které je nutné ošetřit. V případě, že sami sledujete ve vašem okolí situaci podobnou, nebojte se oslovit přímo pana ředitele a upozornit na tato místa. Věřím, že společně situaci zvládneme daleko lépe a rychleji.

Protože si práce technických služeb velmi vážíme, přidáváme pár kladných recenzí, které potěší především pracovní tým, který se na výsledku práce podílel.


  • „…pochvala za včasnou údržbu keřů u čp 5271 Kamenný vrch.“
  • „…zase se tam můžeme s dětmi cítit bezpečně. Moc všem zainteresovaným děkuji za rychlost s jakou problém vyřešili…je to opravdu chvályhodné.“ KB (pozn. autora prořez zeleně)
  • „… mockrát děkujeme za bleskové vyřešení.“ 🙂 JM (pozn. autora vyčištění kanálu)
  • „… ráda bych touto cestou ještě jednou poděkovala technickým službám za rychlou, profesionální a operativní spolupráci při úpravě zeleně a kultivaci prostředí před hlavní budovou muzea na Palackého 86.“ MP
  • „… moc děkuji za všechny invalidy, kterým dělalo problém projít s inval. vozíkem nebo chodítkem přes tento kanál u obchodu NORMA.“ MV

autor: Mgr. Šárka Jánošková, zastupitelka města Chomutova

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email