Šance na výrobu elektřiny pro občany na chomutovské skládce

Chomutovští radní se před časem shodli na tom, že budou muset vyřešit otázku, co bude se skládkou odpadů po jejím uzavření. Rozhodnutí odborníků znělo jasně. Městská skládka bude sloužit jako budoucí zdroj výroby energie. Odborníci ale už neřekli komu výhodná investice bude sloužit. Dá se předpokládat, že pro politiky budou občané města na prvním místě, ale v případě současné koalice ANO a Nový Sever se zdá, že občané spíš ostrouhají, protože rej soukromých firem politikům možná zamíchal s prioritami, mravními zásadami a slibem občanům.

V případě získání dotací s ohledem na dlouhodobé plánování města, které strategicky počítá s využitím městského majetku se jeví případné využití městské skládky jako perspektivní projekt pro občany města jako konzumenty energií získaných výrobou z vlastních zdrojů za nákladové ceny. Takové ceny by si jistě každý občan přál, ale zdaleka to není tak jednoduché, obzvlášť, když rozhodnutí dělají politici, kteří jsou také jen lidé a často se jejich priority mohou odlišovat. Dokonce se mnohým může zdát, že některé kroky politiků nemusí být vždy tak úplně ve prospěch všech občanů, ale jen vybraných skupin, které jsou často politikům nablízku, aby věděli, že oni jsou občané, kteří si potřebují kousnout do koláče naplněného veřejnými penězi.

Chomutovští politici v koaličním semknutí hnutí ANO2011 a Nový Sever řeší, jak nejvýhodněji naloží s produktivní investicí, která by měla být jednoznačně velkým přínosem nejen pro městskou pokladnu, ale především ve prospěch občanů Chomutova. Ti si zvolili politiky proto, aby s nejlepšími úmysly zastupovali jejich zájmy.

Plocha celé skládky je okolo dvaceti hektarů. Zajímavá investice, která se s podporou dotací musí městu nejen vyplatit, ale také může být do budoucna významným ekonomickým přínosem pro pokladnu města i kvalitu života občanů. Už jen kdyby fotovoltaická elektrárna měla uživit stále rostoucí armádu těžce upracovaných úředníků, jejich počítačů, konvic na kávu a mnoho dalších důležitých spotřebičů, které zajišťují profesionální servis pro občany Chomutova.

Nakládání s majetkem města s péčí řádného hospodáře spočívá už řadu let ba bedrech pilného primátora města Marka Hrabáče z protikorupčního hnutí ANO, který ale řadu měsíců dluží redakci odpovědi,  jak na otázky týkající se hospodaření s majetkem, tak otázky spojené s kontraverzními prodeji městského majetku, o kterých jsme v minulosti několikrát informovali.

Hrabáč jistě novinářům na otázky odpovídat nemusí, proto stále více lidí doufá, že se najde instituce, kde politikovi nezodpovězené otázky sečtou nejen voliči, ale i další v řadě jednající z úřední povinnosti organizovaná složka státu. 

Není zcela jasné, zdali projekt pro firmu, která se měla podílet na recyklaci plastů a dotačních akcích s veřejných peněz půjde  k ledu.

Možná už brzy přijde řada na občany a politici vyřídí dotace na fotovoltaiku pro město a lidé budou mít levnou elektřinu bez prostředníků, nebo firem, které měly snahu městské pozemky ekonomicky využívat primárně pro svou vlastní potřebu a především velmi zajímavý zisk.

Koaliční politici pod vedením primátora Hrabáče už v minulosti zveřejnili návrh na udělení souhlasu k postoupení práv a povinností k mnoha pozemkům, na kterých se nachází skládka pro soukromého nájemce na dobu nekonečných 25 let. Dnes vše vypadá trochu jinak, Zřejmě o městské pozemky už nebude pro tento účel takový zájem, protože záměr údajně spadl pod stůl.

Plochy skládky budou dlouhá léta nevyužitelnými pozemky pro stavební činnost, proto zde bude možné dlouhá léta vyrábět elektřinu z fotovoltaiky.

Proč si město nechce ponechat produktivní investici ve vlastní režii a do budoucna vydělávat do rozpočtu města peníze?

Proč si město nechce ponechat rozsáhlé pozemky, které je možné osadit fotovoltaickými panely a vyrábět z dotovaných investic státem levnou elektřinu?

Snad se výhodný byznys pod taktovkou současných mocipánů nepřesune do soukromých rukou, kde město bude hrát roli „užitečného idiota“. Z  byznysu vlastních pozemcích by město mohlo spokojeně vydělával peníze do městské pokladny, ale dnes těží z pronajatých městských pozemků soukromý podnikatelé, kteří zde vlastně jen podnikají a slušně vydělávají.

Může město získat dotaci, a vybudovat produktivní investici na vlastních pozemcích?

Další bonus, o který současní koaliční politici zřejmě nemají velký zájem je možnost spotřebovávat pro město levně vyrobenou elektřinu ve vlastní režii, a tak ušetřit další peníze, které dnes platí obchodníkům s energiemi.  Komunitní energii si může město spotřebovat kde chce, například na provoz trolejbusů, veřejného osvětlení, ve školách, školkách a dalších energeticky náročných provozech. Jednalo by se jednoznačně o přínos pro město  a lidi do budoucna.

Primátor Hrabáč ani na písemné dotazy naši redakce, které zajímají stále větší množství občanů Chomutova,  neodpovídá.


HLASUJTE V NAŠÍ ANKETĚ

Jsou občané města pro Hrabáče na prvním místě?


 

 

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email