Radnice by měla více podporovat sport v Chomutově, říká Zděněk Vaňkát

Předseda SPD v Chomutově Zdeněk Vaňkát má za to, že sport není zcela a systémově podporován.

Jak hodnotíte podporu sportu v regionu?

Za dobu, kdy působím v politice jako předseda organizace SPD v Chomutově, sleduji jak se nejen zde, ale také v jiných městech politici starají o rozvoj a udržitelnost sportu v rámci své působnosti.

V mnoha obcích je zcela běžné, že místní radnice podporují sportovní aktivity jak u mládeže, tak dospělých ve srovnání s Chomutovem výrazně víc. Například dávají sportovním klubům dlouhodobé smlouvy a tím jim pomáhají s dotacemi, kde jsou často podmínky pro jejich udržitelnost.  Dále jsou to korunové nájmy a navíc samozřejmě i podpory finanční, jak pravidelné, tak jednorázové odpovídající skuečným pořebám.

Myslíte, že má podpora odrážet i výsledky?

Když budu sledovat výsledky, kterých v Chomutově dosahují za poslední dobu sportovní kluby, tak nemohu zapomenout na fotbal. Zde je vidět stejně jako u Futsalu, že se situace stále zlepšuje. Další je například hokej, kdy Piráti jdou také nahoru.  Podporu bych rozdělil na provozní a výkonnostní část, aby byl přístup ke sportu pro každého.

Jak vnímáte podporu sportu současných chomutovských politiků?

Reakce současných politiků nehodnotím negativně, ale udělat si jen několik fotografií s místními úspěšným sportovci pro média, kde se politici zviditelní v podobě gratulantů je sice pěkné, ale sportovním klubům to v jejich  každodenních  starostech, při zabezpečení běžného provozu, či investic moc nepomůže.  Když politici na zastupitelstvu řeší s kluby existenční záležitosti a  rozhodují o jejich přežití, tak to rozhodně není ani pro jednu stranu dobrá zpráva. Efektivní a hospodárný provoz městských nemovitostí sloužících sportu je dalším střípkem do ekonomické mozaiky, kterou budeme podporovat. Zavádějící názvy dotací, které se nazývají programové či neprogramové a jejich další výklad jen věci dál komplikují. Možná by stačilo nazývat věci jejich pravými jmény.

Jak se bude věnovat financování sportu SPD? 

Po poradě v naší místní organizaci jsme se rozhodli, že jako SPD bychom rádi v rámci rozpočtu města došli jako v jiných obcích ke korunovým nájmům a samozřejmě větší podpoře, jak provozních nákladů, tak adresných výkonnostních dotací.

Samostatný sport už od mládeže není jen vrcholovou záležitostí, ale má také výraznou funkci při vyplňování mimoškolních volnočasových aktivit dětí v programech prevence kriminality a dalších sociálních aspektech, které se zejména po epidemii Covid19 u naší mládeže projevují.

Podle mého názoru současné vedení města sport podceňuje, proto SPD bude prosazovat větší podporu při rozvoji a udržitelnosti sportovních klubů v Chomutově.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email