Politici z hnutí ANO a Nového Severu nabízí mladým párům čtyři startovací byty, které koupili za 10,2 milionu korun

Město Chomutov nabídne mladým rodinám k pronájmu startovací byty za výhodné nájemné. Byty politici z koalice nakoupili přes městskou akciovku, a na víc bez vědomí zastupitelstva. Jednalo se o nevyužívanou  firemní ubytovnu, kterou před rokem město odkoupilo za více než deset milionů korun od státního podniku Povodí Ohře.

„Smyslem je podpořit mladé pracující rodiny a umožnit jim kvalitní bydlení. Byty jsou menší, ale hezké,“ uvedl do spřízněných médií náměstek primátora Milan Märc (Nový Sever).

O pronájem si budou moci od května či června zažádat manželské či partnerské páry, které mají trvalé bydliště v Chomutově a jejich věk je od 18 do 35 let. Další podmínkou, kterou musí mladí lidé splnit je stálé zaměstnání alespoň u jednoho z žadatelů.

„Pokud bude zaměstnán u některé městské společnosti či organizace, přinese mu to v žádosti výhodu,“ dodal Märc s tím, že o přidělení bytu bude rozhodovat komise. Zdali je výhoda vůči dalším žadatelům diskriminační, když zvýhodňuje jednoho zaměstnavatele před druhým je otázkou, kterou budou muset řešit nejspíš právníci.

Byt bude pro nájemníky k dispozici za splnění dalších podmínek pouze na čtyři roky. Město je prý bude pečlivě vybírat, byty chce pronajmout jen těm, kteří je nebudou devastovat. Ale o tom, jak tuhle podmínku bude město kontrolovat už politik Märc média neinformoval. Byty jsou bez vybavení a cena za pronájem je stanovena na 65 korun za metr čtvereční.

„To je nejlevnější bydlení široko daleko,“ zmínil náměstek.

Dříve dům fungoval jako zaměstnanecká ubytovna. Další nevýhoda, která chomutovské radní  zjevně netrápila je fakt, že k domu není žádný pozemek. Ani neutěšený stav, ani další investice, které do domu byly vloženy nebyly předmětem , o který by se politici chtěli podělit s médii. Celková su s opravami může být daleko vyšší, než informace, které radní občanům poskytli. Jen za  dům  zaplatili politici z městské akciovky za zády zastupitelů z veřejných peněz 10,2 milionu korun loni na jaře.

Celou věcí se zabývalo zastupitelstvo až teprve ve chvíli, když vykutálení politici z městské akciovky včele s primátorem Hrabáčem, jejíž jménem původně bez vědomí zastupitelů dům koupily,  jej chtěli převést na město, a do akciovky požadovali zpět natankovat utracené peníze. Tohle už muselo oficiálně projít zastupitelstvem a nedalo se vše utajit jako při nákupu, když politici jednali neveřejně jako členové představenstva v městské akciovce. Někteří opoziční zastupitelé, když se celém obchodu za jejich zády  ex-post dozvěděli  při jednání zastupitelstva, ta hovořili o nevýhodném obchodu pro město, nebo dokonce o úplném nesmyslu. Jiní to označili za obcházení zákona o veřejných zakázkách, ale válcovací většina ve složení staronové koalice ANO a Nový Sever se tento velmi nestandartní nákup a prodej na zastupitelstvu i přec věcné argumenty opozice nakonec odhlasoval.

Už nebylo cesty zpět, protože v opačném případě by byla okamžitě vyvozena trestně právní odpovědnost. I když o účelovém, a pro město velmi nevýhodném jednání politiků za zavřenými dveřmi není dnes nejmenších pochyb už jen proto, že cena 10, 2 miliónů korun, plus další utajená investice za zády veřejnosti  za pouhé čtyři malé byty jsou ekonomickým nesmyslem.

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email