V Chomutově proběhlo tradiční setkání neurologů

Chomutov – Tradiční setkání neurologů a neurochirurgů se uskutečnilo na konci června ve vzdělávacím centru chomutovské nemocnice. Krajský seminář specialistů na choroby nervového systému pořádalo neurologické oddělení chomutovské nemocnice Krajské zdravotní pod vedením primáře MUDr. Jiřího Neumanna, FESO.

Téměř padesátka lékařů a zdravotních sester si vyslechla fundované přednášky předních odborníků Krajské zdravotní.

V úvodní přednášce, vedoucí lékař komplexního cerebrovaskulárního centra Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem MUDr. Ing. David Černík, Ph.D., MBA, upozornil na závažnost uzávěru sítnicové tepny jako jedné forem cévní mozkové příhody a na současné možnosti specifické léčby. Na něj navázal primář Neumann, specialista na neurovaskulární nemoci, který shrnul současné poznatky o načasování a bezpečném provedení různých typů operací u pacientů po překonané mozkové mrtvici. V další části se vedoucí lékař spánkového centra chomutovské neurologie MUDr. Kamil Slowik zaměřil na význam diagnostiky a léčby poruch spánku u řady závažných neurologických onemocnění s ukázkami vlastního souboru pacientů. Prezentace zajímavého případu závažného postižení páteře a míchy, které bylo prvním příznakem rakoviny jícnu, se ujal MUDr. Jan Slavík. Včasná diagnostika a úspěšná léčba tohoto pacienta na chomutovské neurologii byla podpořena úzkou mezioborovou spoluprací mezi neurologií, radiologií, neurochirurgií a onkologií.

Neurochirurgický blok otevřel docent MUDr. Petr Vachata, Ph.D., MBA s přednáškou, která se týkala obrny lícního nervu a současných typů rekonstrukčních operací prováděných na ústecké neurochirurgii. Seminář uzavřel přednosta neurochirurgické kliniky ústecké nemocnice profesor MUDr. Martin Sameš, CSc. novým pohledem na radikální operační léčbu vestibulárních schwannomů (nezhoubný nádor). Ty se nacházejí na spodině lební a nejčastěji způsobují nepříjemné ušní šelesty, závratě a poškození hlavových nervů. Pokud se včas neodstraní, pak hrozí nejen úplná ztráta sluchu, ale také útlak mozkových struktur.

  „Jsem rád, že jsme se po roce setkali. Na těchto seminářích si pravidelně předáváme důležité informace o výsledcích naší péče a novinkách, které zavádíme v oblasti konzervativní a operační léčby, abychom co nejlépe pomohli našim pacientům. Skvěle nastavená spolupráce i úspěchy našich neurologických odděleních a neurochirurgické kliniky ukazují na pevné místo mezi předními pracovišti v České republice,“ shrnul MUDr. Jiří Neumann, FESO, primář neurologického oddělení a odborný garant semináře.

zdroj / foto: Krajská zdravotní

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email