Kadaňská nemocnice přibližuje jeden z velmi zajímavých léčebných postupů – Larvy v noze.

Kadaň – Už jste někdy slyšeli o larvální terapii? Larvální neboli maggot terapie je tisíce let stará alternativní metoda léčby hnisavých, nekrotických a infikovaných ran, kdy se speciálně připravené, sterilní larvy mouchy bzučivky zelené přikládají na nekrotickou ránu, kde se po dobu tří až pěti dní živí mrtvou tkání. Poté jsou několikanásobně zvětšené larvy, které doslova nekrotickou tkáň požraly, z rány odstraněny.

Podstatou této léčebné metody je odstranění nejen mrtvé tkáně z rány, ale larvy také vysávají mikroby a tím ránu dezinfikují. Hojící procesy podporuje i samotný pohyb larev v ráně, který způsobuje zvýšenou produkci sekretu. Nápomocné jsou i trávicí enzymy a další látky, které larvy do rány vylučují. Touto léčebnou metodou lze často zabránit takovému poškození tkání, která mnohdy mohou vést i k amputaci končetiny.

První zmínky o této metodě pocházejí z dob starověkých kultur. U nás se larvální terapie hojně využívala k léčbě pacientů s diabetem, bércovými vředy, proleženinami nebo popáleninami. V roce 1928, kdy byl objeven penicilin, terapii nahradila léčba antibiotiky.

V současné době, kdy se stále více setkáváme s odolností vůči antibiotikům, se larvální terapie opět dostává do popředí zájmu laické i odborné veřejnosti. V roce 2003 byla terapie schválena jako léčebná metoda Vědeckou radou Ministerstva zdravotnictví České republiky a od roku 2008 je také plně hrazena ze zdravotního pojištění.

 

Na chirurgickém oddělení Nemocnice Kadaň se vždy snažíme, aby se pacient nejen plně zotavil, ale aby byla zachována i kvalita života, na kterou byl zvyklý. Nikdy proto nevylučujeme prověřené způsoby alternativní formy léčení.

 

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email