Paroplynka v Chomutově získala kladné stanovisko EIA

Energetická skupina UCED z koncernu Creditas, kterou vlastní miliardář Pavel Hubáček, plánuje postavit paroplynovou elektrárnu v Chomutově. Tento projekt obdržel kladné posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). Pokud se vše bude vyvíjet podle plánu, nový energetický zdroj by mohl být uveden do provozu za tři roky. Elektrárna má vyrůst v průmyslové části města nedaleko historického centra.

Projekt zahrnuje instalaci dvou nebo tří plynových turbín a jedné parní turbíny s celkovým elektrickým výkonem téměř 300 megawatt. Jako primární palivo bude využíván zemní plyn, který by měl být v budoucnu částečně nebo úplně nahrazen vodíkem. Tento záměr je v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady EU, stejně jako se závazkem České republiky přejít z hnědouhelných elektráren na obnovitelné zdroje a paroplynové elektrárny.

Miliardář Pavel Hubáček je český podnikatel a vlastník koncernu Creditas. Tento koncern zahrnuje různé podniky včetně energetické skupiny UCED. Hubáček je známý svou angažovaností v oblasti energetiky a bankovnictví a jeho aktivity jsou zaměřeny na modernizaci a přechod k udržitelným energetickým zdrojům v souladu s evropskými předpisy a závazky České republiky.

Paroplynové technologie představují flexibilní a efektivní způsob výroby elektrické energie, využívající kombinaci plynových a parních turbín. Jedním z hlavních paliv pro tyto elektrárny je zemní plyn, avšak s rostoucím tlakem na snižování emisí skleníkových plynů a přechod na obnovitelné zdroje energie se plánuje postupná přeměna těchto technologií na využívání vodíku.

Vodík, zejména pokud je vyroben pomocí obnovitelných zdrojů energie (tzv. zelený vodík), představuje čistý a udržitelný zdroj energie. Přechod na vodíkové palivo by mohl výrazně snížit emise oxidu uhličitého a dalších škodlivých látek, což je v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady EU a závazky České republiky.

Plánovaná paroplynová elektrárna v Chomutově, kterou chce postavit energetická skupina UCED, má být koncipována tak, aby mohla být v budoucnu přebudována na využívání vodíku. Tato flexibilita zajistí, že elektrárna bude schopna přizpůsobit se měnícím se energetickým a ekologickým požadavkům, čímž přispěje k dlouhodobé udržitelnosti energetického sektoru v regionu.

Původní projekt plánovaný energetickou skupinou UCED v Chomutově zahrnoval dovoz a spalování odpadů. Tento záměr však narazil na značný odpor veřejnosti. Obyvatelé i místní aktivisté se obávali negativních dopadů na životní prostředí a zdraví lidí, zejména znečištění ovzduší a dalších ekologických rizik spojených se spalováním odpadů. Taková kritika vedla k tomu, že byl původní projekt přepracován.

V reakci na veřejný odpor se UCED rozhodla změnit svůj plán a zaměřit se na výstavbu paroplynové elektrárny, která bude využívat zemní plyn s možností přechodu na vodík v budoucnosti. Tento upravený projekt lépe odpovídá současným ekologickým požadavkům a závazkům České republiky a Evropské unie na snížení emisí skleníkových plynů a přechod k obnovitelným a čistším zdrojům energie. Tento krok také pomohl zmírnit obavy veřejnosti a získat podporu pro nový energetický projekt.

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email