Festival Obnaženi dvacet let v Chomutově

První víkend festivalu Obnaženi proběhly hudební, taneční, filmové, výtvarné, performerské i literární zážitky. Začíná hlavní program 20. ročníku uměleckého setkání, které rozvíří především chomutovské kulturní vody. Na výlet ovšem zavítá poprvé i do Žatce. 

Představení Baletky v chomutovském Městském divadle odstartovalo v pátek 2. 8. v 19h hlavní program festivalu Obnaženi. Tanec, který je v různých podobách jedním ze základních pilířů festivalového programu od jeho počátků, v této inscenaci odkryje i své temnější stránky. Poodhalí divákům realitu tanečních škol skrze duši dívky bojující proti tomuto dogmatickému systému, kde má hlavní slovo poslušnost a podřízenost. Diváci se mohou těšit nejen na tanec a fyzické divadlo, ale také na živou hudbu v podání  Mary C nebo originální scénu s projekcí. Autorka i interpretka Miřenka Čechová byla za performerský výkon v této inscenaci, která je zároveň její osobní výpovědí, nominována na cenu Thálie v kategorii Alternativní divadlo.

Zbytek pátečního večera byl věnován hudbě, konkrétně je na programu koncert WWW Neurobeat. Od 21h se mohou návštěvníci v chomutovské Kulisárně těšit na originální směs hip hopu, industriálu, elektroniky a volné skladby v kombinaci s nezaměnitelnými texty Lubomíra Typlta a Ondřeje Anděry, které taktéž nepřinášejí “lehkou” zábavu, ale  provokují posluchače, aby namáhali svou představivost.

Sobotní program potěšil především fanoušky vizuálního umění, protože svou výstavu Počátek zahájila letošní výtvarný host multimediální umělkyně Veronika Šrek Bromová. Pro festival a pro prostor původně barokní sýpky Galerie Špejchar vytvořila několik velkoformátových modrotisků. Otisky těl, která často splývají, prolínají se a tvoří nové druhy, vznikly klasickou a tradiční rukodělnou technikou. Tyto modrotiskové obrazy budou také součástí úvodní performance, kterou výtvarnice Bromová spolu se spřízněnými performery a hudebníky svou výstavu v sobotu 3. 8. v 17h zahájí.

Filmové i taneční publikum pak ocenilo od 21h Večer tanečních filmů, kterým bude v letním kině v Chomutově sobotní festivalový program pokračovat. Připravené je pásmo šesti krátkých tanečních filmů z Íránu, Španělska, Norska, USA, Belgie a Čech oceněných amsterodamským festivalem Cinedans, se kterým organizátoři dlouhodobě spolupracují a který letos slaví také 20. narozeniny.

Neděli 4. 8. pojali organizátoři festivalu Obnaženi jako výletní den. V 15h bude od Městského divadla v Chomutově vypravený autobus do Žatce, kde je na programu od 17:30 taneční představení Terezy Lenerové a kolektivu Taxon Trio. Tuto taneční performance v unikátním prostoru zrekonstruované žatecké synagogy, která kafkovskou optikou zkoumá možnosti i limity mutujících těl, bude živě doprovázet holandský jazzový cellista Harald Austbø. V nedaleké Trafičce na Nádražních schodech  následoval od 18:30 autorské čtení Evy Turnové, které tato legenda českého undergroundu – spisovatelka a muzikantka doprovodila také autorskými hudebními vstupy. A proč obě umělkyně, které už v minulosti na festivalu Obnaženi v Chomutově vystupovaly, tentokrát podpoří žateckou část programu? “Taxon Trio i autorské čtení proběhlo v kulturní památkách, které byly v minulém roce po letech otevřeny veřejnosti poté, co se o jejich záchranu postaral jeden z našich blízkých spolupracovníků a přátel, zachránce památek a mecenáš Dan Černý. Když jsme synagogu před deseti lety prvně viděly, byl to žalostný pohled na hromady holubího trusu mezi stěnami, které toho už zjevně mnoho zažily. Je neuvěřitelné, jak synagoga vypadá dnes a je potřeba tyto počiny a prostory podpořit a ukázat světu. Proto i téma letošního dvacátého ročníku OSLAVA bude zčásti naplněno zde, v žatecké synagoze a v Trafičce, která měla podobný osud jen výrazně menší rozměry.” osvětlují motivaci s festivalem Obnaženi vyrazit i za hranice města Chomutova Klára Alexová a  Jana Timiopulu, ředitelky festivalu Obnaženi.

Součástí hlavního programu jsou i výtvarné akce a sitespecific instalace ve veřejném prostoru města. Během prvního festivalového víkendu by si návštěvníci festivalu Obnaženi neměli nechat ujít také začátek procesu proměny Ruské uličky v centru Chomutova na italskou Via della Pace dle konceptu výtvarníka Hynka Skotáka, který do proměny, jež vyvrcholí až v sobotu 10. 8., zapojí také místní dobrovolníky. Náměstí 1. máje od července hostí slaměného Návštěvníka – objekt sochařky Terezy Holé, který bude až do konce září sledovat dění v centru města. A od konce června probíhá výstava fotografií 20 let Obnaženi v Galerii Město a videoinstalace Lindy Arbanové Oslava v kostele sv. Kateřiny.

Od středy 7. 8. pak festivalové návštěvníky čekají další výtvarné, taneční, filmové i hudební akce, do kterých se budou moci také sami zapojit.

Více podrobností a kompletní program festivalu Obnaženi na webu www.obnazeni.cz

Lístky na většinu akcí je možné zakoupit již nyní v předprodeji na GoOut.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email