Chomutovská kauza zdaleka nekulminuje. Zbytek vedení města řeší odvolání Hrabáče, Doudy i Fryčové

Chomutov – V pondělí 12. srpna se konalo mimořádné zasedání rady statutárního města Chomutova. Ta se usnesla na svolání mimořádného zastupitelstva, které bude řešit odvolání Marka Hrabáče z postu primátora města a jmenování primátora nového. Dalším bodem programu bude odvolání Tomáše Doudy z postu ředitele Městské policie Chomutov. Zastupitelstvo se mimořádně sejde 3. září.

Už 29. srpna se sejde rada města, která bude rozhodovat o odvolání Věry Fryčové z pozice ředitelky Zooparku Chomutov, který je příspěvkovou organizací města.

To vše je reakce na vyšetřování kvůli veřejným zakázkám, které právě probíhá.

„Je dusno a horko nejenom venku, ale je dusno a horko nám všem, protože to poškozuje dobré jméno Chomutova,“ řekl v úvodu dnešní tiskové konference 1. náměstek primátora Milan Märc. Podle něj nemá radnice žádné oficiální zprávy ohledně probíhající kauzy. O informace požádalo vedení města písemně krajskou státní zástupkyni, zatím ale žádná odpověď nepřišla.

Vedení města chce na radu pozvat Věru Fryčovou i Tomáše Doudu. „Nechceme, aby se obhajovali, chceme znát jejich názor,“ řekl Milan Märc. Oba prozatím zůstávají ve svých dosavadních funkcích. „Není žádný předpoklad, že by situaci ještě více zhoršovali,“ vysvětlil 1. náměstek.

Vedení města upozornilo na to, že vyšetřování se chomutovského magistrátu, jako celku, netýká. Jde prý o lidské selhání jednotlivců. „Považuji za důležité zdůraznit, že mezi vyšetřovanými nebo dokonce obviněnými nejsou žádní úředníci magistrátu, kteří mají veřejné zakázky na starosti. Bohužel jejich dobré jméno tato kauza velice poškozuje, což je nám líto, protože svoji práce odvádějí perfektně a pro dobro města,“ uvedl Milan Märc.

Mezi obviněnými je i jednatel jirkovské společnosti Rocknet, jejíž název nese i chomutovský zimní stadion. Město v souvislosti s kauzou uvažuje, že název arény změní. „Smlouva je podepsána, předáme to našim právníkům,“ řekl 2. náměstek primátora Milan Petrilák. „Dráždí to spoustu lidí, určitě by změna názvu byla na místě,“ dodal Milan Märc.

 

Komentář redakce:

Chomutovská kauza, jak je zřejmé, odhaluje hlubší problémy týkající se nastavení systémových opatření v oblasti korupce a transparentnosti. Situace ilustruje selhání vedení města ve zlepšování těchto oblastí, a to i přes opakované připomínky ze strany opozice.

Opakovaná neschopnost nebo neochota vedení města naslouchat opozičním zastupitelům při veřejných jednáních svědčí o problému s transparentním a otevřeným řízením. Namísto toho, aby vedení města otevřelo dialog a reflektovalo na dlouhodobou nespokojenost, prosazovalo své návrhy pomocí své většiny. Tento přístup nejenže podkopává důvěru v demokratické procesy, ale také zhoršuje pocit bezmoci mezi těmi, kteří se snaží přinést konstruktivní kritiku.

Výsledkem je situace, kdy opozice, a tedy i širší veřejnost, zůstává ignorována, což může vést k eskalaci problémů spojených s korupcí a nedostatkem transparentnosti. Aby se podobným situacím předešlo, je nezbytné posílit mechanismy zajišťující větší odpovědnost vedení města, podporovat otevřený dialog a zajistit, aby byly hlasů opozice a veřejnosti brány vážně. Celá věc bude zřejmě dál eskalovat, protože vyšetřování je teprve na samém počátku a zatýkání může dál pokračovat.

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email