Chomutovského primátora Hrabáče zastupitelé odvolali ze všech funkcí

V Chomutově došlo k zásadnímu politickému a správnímu zemětřesení. Zastupitelé města Chomutov odvolali primátora Marka Hrabáče (zvoleného za hnutí ANO), který čelí obvinění v souvislosti s machinacemi při zadávání veřejných zakázek a v současné době je ve vazbě.

Podle obvinění mu hrozí až 12 let vězení. Následkem těchto událostí byl Hrabáč vyloučen z hnutí ANO a vyškrtnut z kandidátky do krajských voleb. Pravděpodobně přijde i o funkci krajského radního pro dopravu, o čemž se rozhodne v září.

Spolu s Hrabáčem byla odvolána radou města také ředitelka chomutovského zooparku Věra Fryčová, která je do stejné kauzy zapletena. Dříve už byla odvolána řada dalších klíčových osob, včetně ředitele krajské správy a údržby silnic Libora Tačnera a trestnímu stíhání čelí i pověřený strážník řízením městské policie Tomáš Douda.

Náměstek primátora Milan Märc (Nový Sever) převzal Hrabáčovu funkci, ale sám nemá zájem stát se primátorem. Druhý náměstek Milan Petrilák (ANO) tuto možnost nevyloučil. Není však vyloučeno, že by mohlo dojít k odvolání celé rady města, která je tvořena zástupci hnutí ANO a Nového Severu.

Kauza ovlivňování veřejných zakázek zahrnuje obvinění 14 lidí a pěti společností. Trestní stíhání se týká závažných trestných činů, jako jsou přijímání úplatků, zjednání výhod při zadávání veřejných zakázek, krácení daní a poplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a podplácení. Nejvyšší trest, který může být uložen, je až 12 let odnětí svobody.

Policie stíhá i ředitele chomutovských městských strážníků Tomáše Doudu. Kvůli jeho odvolání se zastupitelé mimořádně sejdou 3. září.

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email