Odvolání JUDr. Marka Hrabáče z postu primátora Chomutova

V Chomutově se v pátek23.8.2024odpoledne mimořádně sešli zastupitelé, aby projednali odvolání primátora JUDr. Marka Hrabáče (zvolen za ANO), který je obviněn v kauze machinací s tendry. Hrabáčovi hrozí až 12 let vězení. Předsednictvo hnutí ANO již Hrabáče vyloučilo z hnutí a vyškrtlo ho z čela kandidátky do krajských voleb. Politik zřejmě skončí i jako krajský radní.

Na programu zastupitelstva bylo také odvolání Hrabáče z veškerých jeho funkcí, včetně členství v představenstvu městské společnosti Chomutovská bytová. Primátora nyní zastupuje jeho náměstek Milan Märc (Nový Sever), který již dříve uvedl, že nemá ambice stát se primátorem. Druhý náměstek Milan Petrilák (ANO) tuto možnost nevyloučil.

K odvolání nakonec došlo. Hrabáč již ve funkci není. Prozatímním  primátorem je do16. září Milan Märc (Nový Sever)

Vyjádření kandidáta do krajského zastupitelstva Tomáše Jelínka /PRO/

„Je naprosto nepřijatelné, aby osoba obviněná z tak závažných trestných činů nadále zastávala funkci primátora. Věřím, že zastupitelé dnes rozhodnou správně a ukončí tuto ostudnou kapitolu v historii města Chomutov.“  Uvedl k situaci Tomáš Jelínek/PRO/.

Jelínek také zdůraznil potřebu zpřísnění kontrolních mechanismů u veřejných zakázek, aby se podobné situace v budoucnu neopakovaly.

Reakce veřejnosti

Místní obyvatelé jsou rozděleni v názorech na situaci. Někteří podpořili rychlé odvolání Hrabáče, zatímco jiní vyjádřili obavy z destabilizace městské správy. „Je důležité, aby se věci vyřešily co nejrychleji a město mohlo pokračovat v normálním fungování,“ uvedla jedna z obyvatelek Chomutova.

Další kroky

Zastupitelé budou dne 16. Září hlasovat novém primátorovi města Chomutov. Očekává se, že proces bude rychlý, aby se minimalizovaly dopady na chod města.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email