Utajované audity v kauze Dozimetr

Zatýkání v kauze Dozimetr, kde se topí lidé z hnutí STAN a ODS proběhlo už v roce 2022. Politici, kteří tehdy zůstali na svobodě, údajně nechápali, jak je možné, že korupce tak prorostla vedením města a dopravního podniku. Slibovali, že zadají provedení hloubkových auditů, které odhalí vady systému a zabrání tomu, aby se situace opakovala.

První hotový audit měl prověřit předražený nákup obrazovek nakoupených DPP na zastávky a do stanic metra. Jedna obrazovka stála 290 000 korun. Zakázku za 11 milionů dostala bez výběrového řízení firma Xanthus Servisní. Smlouvu podepsali ředitel DPP Petr Witowski a Matej Augustín, obviněný v kauze Dozimetr.

Druhý hotový audit měl provést kontrolu kupních smluv mezi dopravním podnikem a firmou Akvo Praha. Ta v roce 2010 získala od dopravního podniku lukrativní pozemky u metra Palmovka za 88 milionů korun bez DPH. Jde o jednu z nejkontroverznějších transakcí s veřejnými pozemky v metropoli. Na případ upozornili v roce 2012 Reportéři ČT. Pak se znovu otevřel po vypuknutí kauzy Dozimetr.

Audit  se zabývá posouzením ekonomické výhodnosti dvou projektů Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) – založení společného podniku Nové Holešovice, a.s. a uzavření smlouvy o výstavbě revitalizace stanice metra Palmovka se společností Akvo Praha s.r.o.

Projekt Nové Holešovice spočíval ve spolupráci DPP s developerskou skupinou Karlín Group na revitalizaci stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí. Audit dospěl k závěru, že založení společného podniku bylo pro DPP ekonomicky výhodné a v souladu se zákonnými povinnostmi..

Projekt Palmovka One se týkal výstavby autobusového terminálu a revitalizace stanice metra Palmovka ve spolupráci se společností Akvo Praha. Audit identifikoval řadu nedostatků a nesrovnalostí.

V dubnu 2024 a pak znovu v červnu 2024 magistrát  sdělil, že hloubkový audit zakázek a majetkových transakcí u DPP za období 2014 až 2022 ještě není hotov. Magistrát tento audit označuje jako „velký audit“.  Hotov prý ještě nebyl ani hloubkový audit zakázek magistrátu za období 2010 až 2022. Přitom oba audity prý byly zadány již červnu 2022.

Provedení všech auditů zadal magistrát společnosti StoneTurn, která ani v České republice nemá pobočku. Cena za provedení všech auditů byla dle sdělení magistrátu dohodnuta na 15 milionů korun. Nejdražší má být „velký audit“, tedy hloubkový audit zakázek a majetkových transakcí u DPP. Má stát 6 milionů korun.

Přestože k zatýkání v kauze Dozimetr došlo už v létě roku 2022 a přestože dva ze zadaných auditů v dopravním podniku měla Praha k dispozici již nejméně od března 2024, tak se teprve před koncem června 2024 odhodlala podat na jejich základě trestní oznámení. Předmětem trestního oznámení byla zjištění, že některé zakázky byly předražené, že DPP nevýhodně vynakládala finanční prostředky a že v ní byla korupce. Mělo jít případ předraženého nákupu obrazovek pro DPP a kontroverzního prodeje pozemků u stanice metra Palmovka. ČTK to 21.6.2024 sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Kverulant je přesvědčen, že kdyby se o audity opakovaně nezajímal, tak by pražští politici vše zametli pod koberec.

Nekonečné průtahy, omezování přístupu k informacím týkajících se veřejných peněz veřejnosti a další okolnosti nasvědčují tomu, že je stále co tajit,  Takové situace nemůže vyhovovat nikomu, kromě politiků, kteří figurují v rozsáhlé korupční síti a případně dalším, kteří byli s korupčníky propojeni obchodně nebo osobně na věci zainteresováni.

Je až s podivem jak může být v České republice komplikovaná situace, když se lidé domáhají informací o tom, jak státní orgány nakládají s jejich (veřejnými) penězi.

Proč pravda leze pomalu z úředníků jako z chlupaté deky, a jak rychle ti stejní úředníci pracovali pro korupčníky a defraudanty veřejných peněz občanů?

Nekonečné průtahy jen ukazují na netransparentní a podezřelé chování, všech kteří chrání informace, které hovoří o korupci, podvodech, klientelismu a mafiánských strukturách napojených v organizovaných skupinách na veřejné peníze.

Čí zájmy chrání politici a úředníci placení z daní občanů České republiky?

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email