Nedostatek lékařů a zdravotnického personálu je v Ústeckém kraji jedním z největších problémů, který musíme řešit s maximální prioritou.

Zeptali jsme se Tomáše Jelínka – garanta pro zdravotnictví za stranu PRO v Ústeckém kraji.

  1. Jak plánujete řešit nedostatek lékařů a nelékařského zdravotního personálu v nemocnicích a ordinacích v Ústeckém kraji?

Nedostatek lékařů a zdravotnického personálu je v Ústeckém kraji jedním z největších problémů, který musíme řešit s maximální prioritou. Plánujeme vytvořit motivační balíčky pro lékaře a zdravotní sestry, které zahrnují nejen finanční podporu, ale i zlepšení pracovních podmínek, možnost profesního růstu a další vzdělávání. Klíčová je také spolupráce s lékařskými fakultami a fakultami zdravotnických studií, kde bychom rádi nabídli studentům a absolventům stáže a pracovní příležitosti přímo v našem kraji

  1. Jakým způsobem chcete zajistit, aby měli lidé v odlehlých oblastech Ústeckého kraje lepší přístup ke zdravotní péči?

V odlehlých oblastech chceme zlepšit dostupnost zdravotní péče pomocí mobilních ordinací, které budou pravidelně zajíždět do menších obcí a zajišťovat základní zdravotní služby. Dále plánujeme podporovat telemedicínu, která umožní pacientům konzultovat své zdravotní problémy na dálku s odborníky. Rovněž chceme motivovat lékaře, aby se usazovali v těchto oblastech, například prostřednictvím finančních pobídek a zajištění kvalitního bydlení. To i ve spolupráci s danými obcemi.

  1. Co konkrétně uděláte pro to, aby se zlepšily podmínky v nemocnicích a zdravotnických zařízeních v našem kraji?

Naším cílem je zvýšit investice do modernizace zdravotnických zařízení. To zahrnuje jak modernizaci vybavení, tak i renovaci samotných budov. Chceme zajistit, aby nemocnice a ordinace měly k dispozici nejnovější technologie a dostatek materiálu. Přesto je třeba zdůraznit, že ne všechny nemocnice by měly poskytovat veškerou zdravotní péči a to zejména vysoce specializované výkony. Důležité je také zlepšit pracovní podmínky zdravotnického personálu, včetně možnosti dalšího vzdělávání a profesního rozvoje, což povede ke zvýšení kvality poskytované péče.

  1. Jak chcete pomoci seniorům a dalším zranitelným skupinám, aby měli lepší péči v Ústeckém kraji?

Senioři a zranitelné skupiny potřebují zvláštní pozornost, proto plánujeme rozšířit síť pečovatelských služeb a zlepšit dostupnost domácí péče. Chceme podporovat vznik nových zařízení pro seniory, kde budou mít přístup ke kvalitní zdravotní péči. Součástí naší strategie je také rozvoj komunitních center, která nabídnou seniorům nejen zdravotní, ale i sociální podporu.

  1. Co navrhujete pro zlepšení prevence a zdravého životního stylu mezi obyvateli Ústeckého kraje?

Prevence je klíčovým prvkem pro udržení zdraví obyvatel. Plánujeme spuštění kampaní zaměřených na prevenci nejčastějších civilizačních chorob, jako jsou srdeční onemocnění, diabetes či rakovina. Budeme podporovat sportovní aktivity a zdravý životní styl prostřednictvím dostupných programů a akcí pro veřejnost. Chceme také zajistit, aby školy a pracoviště nabízely zdravé stravování a možnosti aktivního pohybu.

  1. Jak plánujete podpořit mladé lékaře, aby chtěli pracovat v Ústeckém kraji?

Pro mladé lékaře chceme vytvořit atraktivní pracovní podmínky, které zahrnují možnosti dalšího vzdělávání, stáže v renomovaných zařízeních a kariérní růst. Budeme také nabízet finanční podporu a pomoc s bydlením, aby měli mladí lékaři důvod zůstat a pracovat v našem kraji. Chceme, aby viděli Ústecký kraj jako perspektivní místo pro jejich profesní i osobní rozvoj.

  1. Jakým způsobem chcete zlepšit dostupnost zdravotní péče pro rodiny s dětmi v našem kraji?

Pro rodiny s dětmi je důležitá rychlá a kvalitní dostupnost zdravotní péče a to formou poskytování komplexní služby pod jednou střechou. Chceme také zvýšit počet pediatrů v kraji a podpořit vznik dětských ordinací v menších městech a vesnicích.

  1. Jak chcete podpořit rozvoj a modernizaci zdravotnických služeb v menších městech a vesnicích Ústeckého kraje?

Podpora rozvoje zdravotnických služeb v menších městech a vesnicích je zásadní pro udržení dostupné péče pro všechny. Plánujeme zvýšit investice do místních zdravotnických zařízení a podporovat spolupráci mezi menšími zdravotnickými zařízeními  a velkými nemocnicemi. Chceme rovněž využít moderní technologie, jako je telemedicína, aby i lidé v odlehlých oblastech měli přístup k odborné péči.

  1. Jaký je váš plán na řešení problémů s dostupností léků a zdravotnického materiálu v Ústeckém kraji?

Zajistíme efektivní zásobování léků a zdravotnického materiálu prostřednictvím lepší koordinace mezi zdravotnickými zařízeními a dodavateli. Plánujeme vytvořit strategické rezervy klíčových léků a materiálu, aby byla zajištěna jejich dostupnost i v krizových situacích. Spolupracovat chceme také s lékárnami, aby měly vždy dostatečné zásoby a aby lidé v kraji měli rychlý přístup k potřebným lékům.

  1. Co si myslíte o podpoře duševního zdraví v Ústeckém kraji? Jak chcete pomoci lidem, kteří potřebují psychologickou nebo psychiatrickou pomoc?

Podpora duševního zdraví je dnes stejně důležitá jako podpora fyzického zdraví. Chceme rozšířit kapacity pro psychologickou a psychiatrickou péči v našem kraji, aby byla tato péče dostupná všem, kteří ji potřebují. Plánujeme také vzdělávací programy pro veřejnost, které zvýší povědomí o duševním zdraví a pomohou odstranit stigmatizaci spojenou s duševními problémy. Naším cílem je, aby každý občan Ústeckého kraje měl možnost získat potřebnou psychologickou podporu bez zbytečného čekání. Ale hlavně se budeme snažit o to, aby se občanům Ústeckého kraje dostávalo více pozitivních informací, než těch negativních. To by mohlo mít na psychickou pohodu významný vlivJ.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email