Jak se podle policie ohýbaly zakázky na Chomutovsku

Bezpáteřní úředník, podnikatel s křovím a direktivní politik“.

Jak podle policie fungovala skupina kolem chomutovského primátora Marka Hrabáče (ANO). Údajně zneužíval svůj vliv na městské a krajské úředníky. A tři stavební firmy se dohodly a předstíraly soutěž.

Tato kauza zahrnuje propracovaný korupční systém zaměřený na ovlivňování veřejných zakázek, kde hlavními aktéry jsou Marek Hrabáč, primátor Chomutova za hnutí ANO, a podnikatel Ladislav Šmucr. Podle policejního vyšetřování Hrabáč instruoval ředitele Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libora Tačnera, aby zadával stavební zakázky firmám spojeným se Šmucrem, konkrétně Rocknet a Reo Group. Tento systém fungoval tak, že veřejné zakázky byly zadávány přímo bez řádného výběrového řízení, přičemž jiné firmy figurovaly jen jako „křoví“ s vyššími nabídkami, aby zakázky vyhrály firmy Šmucra.

Policie sledovala aktéry téměř dva roky, využívala odposlechy a monitorovala aktivity ve Šmucrově kanceláři. Výsledkem jejich vyšetřování je obvinění 14 osob a 5 firem, které čelí obviněním z přijetí úplatku, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, krácení daní a zneužití pravomoci úřední osoby. Tyto zakázky se týkají devíti veřejných projektů na Ústecku a Karlovarsku v hodnotě přes 25 milionů korun.

Obvinění se dále týkají i dalších zakázek, včetně opravy fasády restaurace Tajga v chomutovském zooparku a dvou projektů ve Snowboardovém a freestylovém areálu Boží Dar, kde byly manipulace údajně prováděny stejným způsobem jako u zakázek silničářských.

„Cinklé zakázky režíroval Hrabáč“

Manipulace se měly týkat především veřejných zakázek, které zadávala Správa a údržba silnic Ústeckého kraje a její teď už odvolaný ředitel Libor Tačner. Toho společně s Markem Hrabáčem a Ladislavem Šmucrem poslal Okresní soud v Chomutově minulý čtvrtek do vazby. Jeho právní zástupce se k věci po jednání soudu odmítl vyjádřit.

„Tančer poslouchal Hrabáče a podváděl ve veřejných zakázkách“

Policisté v dokumentu píší, že Hrabáč vůči řediteli silniční správy ze své pozice nezřídka užíval „poměrně direktivní tón mluvy“ a Tačner, přestože nemusel, jej poslouchal.

Správa zadávala zakázky zmíněným stavebním firmám takzvaně „napřímo“ bez toho, aniž by je zveřejnila na svém profilu zadavatele. Podle policie pak jen předstírala, že ve formě takzvané uzavřené výzvy oslovila potenciální uchazeče. Přestože na papíře výběrový proces vypadal v pořádku, vše mělo být předem domluvené a připravené tak, aby vyhrály společnosti Ladislava Šmucra.

„Šmucr domluvil křoví, aby předem určení vyhrávali“

Šmucr se totiž podle policistů dohodl se zástupci dvou dalších stavebních společností na tom, že mu budou dělat takzvané křoví. To znamená, že se o zakázky budou též ucházet, ale nabídnou vyšší ceny. Svým zaměstnancům pak nařídil, aby za tyto firmy nabídky připravili. Zástupci společností CTB a  Swietelsky stavební je pak už jen měli odeslat na silniční správu. Soutěž vyhrála firma s nejvýhodnější nabídkou, tedy ta Šmucrova. Jeho firmy měly na oplátku dělat „křoví“ pro CTB a Swietelsky stavební zase v jiných zakázkách.

Celá kauza ilustruje rozsáhlý korupční systém zaměřený na zajištění výhod pro konkrétní firmy prostřednictvím manipulace veřejných zakázek a zneužívání politických a podnikatelských vazeb. Jedná se nejspíš jen o malou ukázku korupčních praktik, které prolézají celým systémem veřejných zakázek v České republice. Skutečné hospodářské škody,  které nejsou policií zadokumentovány, mohou být za řadu let daleko vyšší.

zdroj/foto: seznamzpravy.cz

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email