K výzvám našeho kraje se vyjadřuje odborník na regionální rozvoj Alexandr Straka (PRO) kandidát do krajského zastupitelstva

Jaké jsou podle vás největší výzvy v oblasti regionálního rozvoje v Ústeckém kraji a jakým způsobem byste je chtěl řešit?

Jednou z největších výzev je stabilizace obyvatelstva. Mladí lidé často odcházejí do větších měst nebo zahraničí, což vede k úbytku obyvatel v menších obcích. Musíme vytvořit podmínky, které přilákají mladé rodiny zpět – ať už jde o kvalitní dopravní infrastrukturu, dostupné bydlení nebo pracovní příležitosti. Jako starosta vím, že je nutné posílit regionální ekonomiku a podpořit rozvoj malých a středních podniků, což by mělo přímý vliv na místní životní úroveň.

Jako starosta obce Janská máte zkušenosti s vedením menší obce. Jaké konkrétní projekty z této role byste rád přenesl na krajskou úroveň?

V Janské jsme se zaměřili na zlepšení infrastruktury, což je základní potřeba každé obce. Zateplování budov, výstavba a oprava místních komunikací a rozvoj volnočasových aktivit jsou klíčové oblasti, které bych rád viděl v širším měřítku po celém kraji. Dále bych rád prosazoval větší podporu komunitních projektů, protože zapojení místních lidí je základ pro dlouhodobý rozvoj.

Jaký je váš názor na spolupráci mezi menšími obcemi a většími městy v rámci regionálního rozvoje? Co by se podle vás mělo zlepšit?

Spolupráce je klíčová. Menší obce často čelí finančním a personálním omezením, takže propojení s většími městy je logickým krokem. Města mohou nabídnout odborné kapacity a zdroje, zatímco menší obce mohou přinést specifické místní znalosti a potřeby. Co bych rád zlepšil, je větší otevřenost a koordinace mezi vedením měst a obcí, aby byly zajištěny efektivnější a udržitelné projekty, které budou prospěšné pro všechny.

V čem vidíte největší příležitosti pro rozvoj místní infrastruktury a zlepšení kvality života obyvatel v našem kraji?

Myslím, že klíčem je dopravní infrastruktura. Pokud se zlepší napojení menších obcí na hlavní dopravní tepny, umožní to lepší dostupnost práce i služeb pro obyvatele. Další velkou příležitostí je modernizace energetiky a zavádění udržitelných řešení, jako jsou obnovitelné zdroje energie. Investice do takových projektů nejen zlepší kvalitu života, ale také posílí ekonomiku a zaměstnanost v kraji.

Jaké konkrétní kroky byste prosazoval v oblasti podpory malých a středních podnikatelů v Ústeckém kraji?

Malí a střední podnikatelé jsou páteří místní ekonomiky, a proto bych prosazoval zjednodušení administrativních procesů a zvýšení podpory pro začínající podnikatele. Rád bych také viděl více grantů a dotačních programů zaměřených na inovace a digitalizaci, což jsou oblasti, které mohou firmám výrazně pomoci růst. Důležité je také posílit spolupráci mezi podnikateli a školami, abychom vytvářeli pracovní příležitosti pro mladé lidi přímo v kraji.

Jak se díváte na problematiku opuštěných a nevyužívaných průmyslových oblastí v regionu? Jak byste je využil k prospěchu regionálního rozvoje?

Opuštěné průmyslové oblasti vnímám jako obrovskou nevyužitou příležitost. Místo toho, abychom je nechali chátrat, bychom je měli transformovat na moderní podnikatelské zóny nebo centra pro inovace a nové technologie. Podobné projekty již fungují jinde v republice a přinášejí skvělé výsledky. Je také důležité, aby investice do těchto oblastí zahrnovaly i ekologická hlediska a přispívaly k udržitelnému rozvoji regionu.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email