Policií obviněného Doudu, který je zapleten do „Chomutovské chobotnice“ zastupitelé neodvolali.

Součástí rozsáhlé policejní akce, známé pod názvem Chomutovská chobotnice, kde bylo obviněna celá řada osob a firem uvízl i strážník Tomáš Douda, který je pověřen řízením Městské policie v Chomutově.

Chomutovský zastupitelský sál  zaplnilo k prasknutí mnoho lidí, u kterých se později ukázalo, že se jedná o strážníky, kteří přišli za Doudu plédovat.

Douda je přitom obviněný policií z toho, že zneužíval svého postavení k tomu, aby poskytoval soukromým osobám údaje, které získal z databází úřadů do který má přístup a zde uváděl nepravdivé údaje o důvodu k lustracím.

Případ pověřeného strážníka Městské policie v Chomutově Tomáše Doudy ilustruje komplikovanou situaci, ve které se město ocitlo.

Zastupitelstvo na mimořádném jednání nerozhodlo ani o jeho odvolání, ani o potvrzení ve funkci, což vedlo k patové situaci. Douda je stíhán za zneužití pravomoci úřední osoby v kauze údajné manipulace s veřejnými zakázkami, ve které je hlavní postavou exprimátor Chomutova Marek Hrabáč. Celkem bylo obviněno 14 osob a pět společností.

Obvinění tvrdí, že podezřelí zvýhodňovali konkrétní stavební firmu a vytvářeli systém výhod pro sebe.

Role Doudy měla být podle státního zástupce spíše okrajová, údajně pro skupinu lustroval poznávací značky aut. Douda odmítá, že by jednal v rámci organizované skupiny, a žádá zastupitele o respektování presumpce neviny. Brání se proti obvinění stížností a věří, že dokáže policii přesvědčit o své nevině.

Už jen fakt, že Douda zneužil svou pravomoc k tomu, aby sloužil soukromým zájmům  ukazuje na jeho nespolehlivost nejen z pohledu zákona, ale především jeho amorální chování, kterým poskytoval informace osobám, které jsou vazebně stíhány, nebo obviněny policií.

Douda figuruje také v další kauze týkající se sportu, ale to že je v této souvislosti vyšetřován odmítl. Ale je potvrzeno, že Douda je součástí skupiny, která si nechala z peněz pro sport vyplácet tučné odměny pro funkcionáře.

Nezávislá vyšetřovací komise Svazu zápasu ČR  má za to, že na Doudu se podle trestního oznámení, které má redakce k dispozici vztahuje neoprávněné čerpání 150 tisíc korun, které měl obdržet na účelově vystavenou příkazní smlouvu. Podezření o vyvádění finančních prostředků vychází z odborného znaleckého posudku, který podrobně popisuje mechanismus vyvádění veřejných peněz do kapes dalších funkcionářů.

 

„Policista, který pomáhá lumpům přeci není policista, to je hanba,“uvedl jeden z přítomných občanů, který neskrýval své rozhořčení nad rozpolcenými zastupiteli, kteří nedokázali o Doudovi rozhodnout.

Hlasování zastupitelů ukazuje, že pro odvolání Doudy byli téměř všichni zastupitelé koalice z protikorupčního hnutí ANO, ale koaličníci z Nového Severu opředení mnohými kauzami návrh na Doudovo odvolání nepodpořili. Nový Sever nedávno přišel o náměstka Davida Dindu, který odstoupil po té, co mu policie sdělila obvinění ze spáchání trestného činu, který se opět týkal čerpání peněz z veřejných rozpočtů.

 

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email