Tomáš Jelínek k odměnám pro záchranáře z Ústeckého kraje při covidu.

„Zdravotníci, zejména ti na záchranné službě, hráli během pandemie klíčovou roli. Jejich nasazení šlo daleko nad rámec běžných pracovních povinností, a proto je jen správné, že dostanou spravedlivé finanční ohodnocení. To, že odměny byly původně spočítány nesprávně, je bohužel ukázkou toho, jak jsou dosti často ti, kteří stojí v první linii, opomíjeni. Musí se to řešit až po zásahu soudu, což ukazuje na systémovou chybu v řízení odměňování zdravotního personálu.

Je ovšem důležité zdůraznit, že tato jednorázová náprava situace neřeší celkový problém financování zdravotnictví, a to zejména v Ústeckém kraji. Zdravotnictví zde dlouhodobě trpí nedostatkem personálu, vybavení a investic. Není to jen otázka odměn za covid, ale spíše celkové finanční podpory, kterou sektor potřebuje. Kraj, zdravotní pojišťovny a další zainteresované subjekty by měly transparentně poskytovat finanční prostředky pro zdravotnická zařízení a zabezpečit, aby nejen záchranáři, ale i nemocnice a další poskytovatelé zdravotní péče, jak akutní, tak následné, měli dostatečné prostředky na zajištění kvalitní péče.

Odměny za covid jsou jen špičkou ledovce – musíme se soustředit na dlouhodobé zlepšení podmínek pro zdravotníky, což zahrnuje nejen finanční ohodnocení, ale také zlepšení pracovního prostředí, modernizaci zařízení a zvýšení počtu pracovníků v regionu. Potřebujeme přilákat nové lidi do zdravotnictví v Ústeckém kraji a zajistit, aby ti, kteří už v něm pracují, neodcházeli kvůli vyhoření nebo nedostatečnému ocenění jejich práce.

Navíc je třeba zmínit, že právě v regionech, jako je Ústecký kraj, jsou zdravotnické služby pod velkým tlakem kvůli sociálním a ekonomickým podmínkám obyvatelstva. To jen zesiluje potřebu systematických změn, které umožní poskytovat dostupnou a kvalitní péči všem občanům, bez ohledu na jejich sociální postavení. Je nezbytné, aby kraj a stát v tomto směru spolupracovaly a vytvořily dlouhodobý plán, jak stabilizovat a rozvíjet zdravotnictví a to nejen v časech krizí.“

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email