Povodně 2024

Máme za sebou další bleskové povodně. Od konce minulého století se jedná o osmou velkou povodeň v naší zemi, kdy v mé paměti zůstávají zejména dvě, ta, která v roce 1997 nejvíce zasáhla Moravu a východní Čechy a při níž zahynulo 50 lidí a dále rozsahem největší povodeň v Čechách v roce 2002, kdy například výška vodní hladiny v Ústí nad Labem dosahovala 12 metrů a 6 centimetrů.

Velké poděkování za zvládání situace při letošních povodních patří všem složkám Integrovaného záchranného systému (hasiči, zdravotníci, policisté a další), mnohým krajským a obecním samosprávám, ale i hrázným na přehradách. Dále dobrovolníkům při odklízení následků povodní a všem, kteří poskytují finanční prostředky.

Pozitivně je třeba též zmínit aktualizované havarijní a povodňové plány mnohých samospráv, součinnost jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému a hlášení povodňové služby ČHMÚ, k čemuž jistě přispěla vyspělejší technika monitoringu vodních toků.

K vládě České republiky se v tuto chvíli vyjadřovat nebudu, ale to jak její členové zkritizovali starosty na Moravě bojující s následky živelné katastrofy, myslím hovoří za vše. A hlavně to nemá cenu, za vše špatné v této zemi mohou předcházející vlády, Rusko, Čína, opozice a nejméně polovina obyvatel naší vlasti. Jen ještě zmíním, že Nejvyšší kontrolní úřad ve své výroční zprávě za rok 2023 konstatoval, že Česká republika není připravena na krize, mezi něž povodně jistě patří.

Co by dle mého názoru mohlo pomoci zmírnit povodně a často na to zapomínáme:

· dochází k záborům zemědělské půdy k výstavbě a to zejména skladovacích prostor

· není dostatek suchých poldrů, které by sloužily pro zachycování vody při povodňových stavech

· stále je možno stavět dosti blízko vodních toků, protože stavební zákon nestanovuje, jak daleko může být stavba od vody

· neustále probíhá odlesňování, mnohdy i extrémní, lesních ploch a to často za pomoci těžké techniky, která ničí lesy, vytváří rigoly a tedy prostor pro rychlé stékání vody do nižších poloh

· v lesích je stále nevhodné druhové složení stromů a i nové výsadbě nadále dominuje smrk

· chybí ve větší míře výsadba remízků a budování drobných vodních ploch

· o (ne)čištění struh u silnic, kanalizace, kanalizačních vpustí a lapačů by se též dalo dlouze hovořit

· ve velmi omezené míře se provádí prohrábka velkých vodních toků

V neposlední řadě musím zmínit tzv. ekologické aktivisty, kteří zabránili výstavbě několika vodních nádrží a jezů, jako je například jez na Labi u Děčína či přehrada Nové Heřminovy na řece Opavě, která by významně pomohla zvládnout letošní povodně a to zejména ve městech Krnov a Opava.(odkaz ZDE)

Ještě jednou velké poděkování všem pomáhajícím a udělejme vše, co je v lidských silách, aby příští povodně byly méně devastující.

Mgr. Tomáš Jelínek, MHA (člen PRO) kandidát č.7 na kandidátce č.7 koalice SPD, Trikolora a PRO pro volby do Zastupitelstva Ústeckého kraje

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.