Co říká na korupční kauzu předseda SPD v Chomutově Zdeněk Vaňkát

V případu možného ovlivňování zadávání veřejných zakázek policie obvinila 14 lidí a pět společností. Podle usnesení o zahájení trestního stíhání jde kromě společnosti Rocknet a SWIETELSKY stavební také o Reo Group, Union Aerospace Corporation a CTB.

Tři ze 14 obviněných včetně Hrabáče a bývalého šéfa Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libora Tačnera putovali v pátek do vazby. Na základě návrhu dozorujícího státního zástupce Jana Svobody o tom rozhodl okresní soud. Zmiňovaní dva obvinění jsou ve vazbě společně s jednatelem firmy Rocknet Ladislavem Šmucrem z koluzních důvodů, tedy kvůli možnému ovlivňování svědků a maření vyšetřování a u dvou soud akceptoval i důvod předstižné vazby, tedy hrozby opakování trestné činnosti. Další  vazebně stíhaný je primátor Marek Hrabáč a třetí je bývalý ředitel Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libora Tačner.

Mezi obviněnými jsou i ředitelka chomutovského zooparku Věra Fryčová, ředitel chomutovské městské policie Tomáš Douda, advokát Tomáš Kindl nebo karlovarský politik Petr Bursík (ODS). Přestože o jeho obvinění se v médiích objevily pochybnosti, podle informací České justice mezi obviněnými kvůli manipulacím s tendry je. Podle policie se znal velmi dobře se Šmucrem, protože ve společnosti Rocknet dříve působil jako manažer.

Obviněná je dále vedoucí odboru technického města Karlovy Vary Eva Pavlasová, prezident spolku Krušných hor Miroslav Schimmer, zaměstnanci společnosti Rocknet Lucie Vlková a Jan Janderka. Mezi obviněnými je také předseda představenstva CTB Tomáš Chmelař a podnikatel Čestmír Turek.

Co říkáte na policejní razii v Chomutově jako bývalý policista ?

Takhle na první dobrou bych to vyhodnotil jako velmi dobře odvedenou práci. Když si totiž vezmeme kolik lidí a firem je obviněno, tak byla poměrně vysoká hrozba úniku informací a mohlo dojít ke zmaření té razie.

A co říkáte na ta obvinění?

Jsou závažná to bezesporu. Z toho, co uvádějí různá media, to na mě působí jako skoro dobře promyšlený a sofistikovaný korupční systém.

Proběhla informace, že vyšetřování ze strany Policie trvalo dva roky, není to dlouhé?

Určitě ne, když si vezmeme kolik lidí je obviněno, tak ten čas odpovídá. Řekl bych, že u takových to korupčních kauz je to vždy rok a půl a až dva roky. Policie musí vše zadokumentovat a průběžně vyhodnocovat odposlechy a sledování osob.

Myslíte si, že tento počet obviněných je konečný?

Můj osobní názor je, že spíše ne. Ve většině takových to kauz dojde ještě k obvinění dalších osob. Teď bude probíhat mnoho výslechů jak obviněných, tak svědků a mohou zaznít informace, které třeba vyšetřovatelé vyhodnotí jako další porušení zákona.

Tím myslíte, že by někdo z obviněných začal spolupracovat?

Ano i tak se to dá říct. Třeba to bude někdo chtít zobchodovat za nižší trest, nebo teď cítí křivdu, že oni do toho spadli a jiný jsou v pohodě. Jestliže vám hrozí trest 12 let, tak ty myšlenkové pochody během vazby vás totálně vyčerpávají a chcete, aby to skončilo, tak to půjdete radši na dohodu.

Někteří obviněné osoby se již vyjádřili a říkají, že se ničeho nedopustili, co vy na to?

Je to jejich právo na obhajobu. Podle mě Policie jak se říká, má nabito. Každý si ten svůj životní příběh píše sám. Uvidíme.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email