Chomutovská městská věž ožila po letech ticha a její zvony znovu zaznívají

Od středy 25. září mohou obyvatelé města slyšet zvony každý den ve 12 hodin, kdy se rozezní modernizovaným pohonem. Každou neděli v 9:30 budou zvony navíc zvát na bohoslužbu. Kromě toho budou zvonit i během významných liturgických svátků a denní zvonění doplní tradiční „klekání“ v 18 hodin.

Návrat zvonů je výsledkem modernizace pohonu a součástí širšího projektu obnovy věže na náměstí 1. máje, což přináší městu kus obnovené tradice a duchovní atmosféry.

Chomutovská věž, oficiálně známá jako Městská věž v Chomutově, je jednou z historických dominant města. Nachází se na náměstí 1. máje a patří k významným památkám tohoto severočeského města. Věž je součástí bývalého gotického městského opevnění a původně byla součástí kostela sv. Kateřiny.

Po dlouhých letech, kdy byla její funkce omezena, prošla modernizací, včetně nového pohonu zvonů. Díky tomu se od září 2024 vrací do života a její zvony pravidelně zvoní, čímž se opět stává nedílnou součástí života v Chomutově.

Tato věž je nejen symbolem městské historie, ale také místem, odkud se šíří duchovní a tradiční význam pro obyvatele města.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email