Postup, který se povedl po 10.letech do 1. České ligy futsalu, znamená upravit i koncepci.

Ahoj Michale, máme tu rozhovor po 3. Kolech úvodních kolech začněme tedy od začátku.

Jak probíhala příprava na druhou sezónu?

Ahoj, tak začali jsme stejně jako v minulém roce již v červenci. Hlavně ze začátku chodili hráči, kteří bojovali o místo v týmu. S tréninkovou morálkou u hráčů v prvním a druhém měsíci nemohu být úplně spokojen, ale chápu, že je to také skladbou týmu, který jsme do teď měli.

Narazil jsi na skladbu týmu,  jak bys tým popsal.

Víte, byli jsme založení v roce 2013, kde jsme byli účastníky okresního přeboru a drželo nás velké kamarádství v týmu. Každým rokem jsme postupovali a zvyšovali se trošku nároky soutěže. Jak organizační, tak hráčské. S postupem do vyšších soutěží přibývali další povinnosti v podobě tréninků, delších výjezdů na zápasy ven a podobně.
Vždy to bylo ale hlavně o partě a dobrovolnosti. Postup, který se povedl po deseti létech, a to do 1. České ligy futsalu ukázal, že pokud budeme chtít v dlouhodobějším měřítku v lize působit a ještě naopak se snažit, aby klub rostl, tak je zapotřebí malinko změnit koncepci, která byla nastavena od založení.

Tým jsme měli složený prakticky do teď z převážné části hlavně z lidí, kteří mají na první místě fotbal, a to si myslím, že je potřeba změnit, abychom mohli jako klub růst. V minulé sezoně to sice vycházelo, jelikož se hrála premiérově sezóna první ligy, a u všech bylo ještě takové to nováčkovské natěšení. Dařilo se nám, aby na každém zápase byli hráči jako Gedeon, Doleček, Schreiner, Vlach, kteří si troufnu říct, měli reprezentační parametry. Tyhle hráče ve druhé sezóně v lize již v každém zápase z různých důvodů nemáme. Po zápasu s Bohemians, vlastně i před ním, mi bylo jasné, že takto pokračovat nemůžeme. Nelze se již spoléhat na individuální jedince, ale je třeba nastavit ne nový cíl, ale jinou cestu, abychom se dostali na vrchol.

Co to pro klub znamená?

Bude probíhat postupně transformace kádru, kde se již poměr procent hráčů kteří mají na první místě fotbal otočí. Do konce sezóny už to bude tak, aby nějakých 90% hráčů mělo v první řadě futsal a věnovali se minimálně tři krát týdně tréninku futsalu. Vždy je tým o partě, ale už to nemůže být jen na dobrovolnosti, je třeba dodržovat pravidla, jelikož reprezentujeme nejen klub, ale také město a partnery, kteří nás podporují. Také vím, že potenciál je tu obrovský. Ať už fanouškovskou základnou nebo talenty, které máme v mládežnických kategoriích. Chuť ohledně futsalu zde prostě je!:)

Měli jste výborný vstup do sezóny, kdy jste nejdříve postoupili do Čtvrtfinále poháru, a poté porazili v prvním kole Slavii? S tímto soupeřem se utkáte znovu, dokážete výsledek znovu napodobit?

Pokud budeme bojovat v každém zápasu jako do teď se Slavií, věřím že uspějeme.

 

Poslední dvě kola jste výsledkově nezvládli, co zlepšit, přeci jen každý bod v zápase je v této sezóně důležitý?

Je třeba zlepšit tréninkovou morálku, která nebyla úplně top, ale to beru na sebe. Jelikož skladba týmu byla, jaká byla. Právě proto musíme postupně mančaft přebudovat. Také je třeba vtisknout týmu tvář, kterou se chceme prezentovat. Jako hlavní trenér je Bóča, kterému měl pomáhat Marian Gorol z Betisu Kadaň. Ten ale obdržel zprávu o brzké operaci, která ho čeká a minimálně do konce roku tak nebude. Tím, že Bočeli je ve futsale nováčkem je zřejmé, že je třeba mít někoho zkušeného k němu, aby mu pomohl. Bóču jsem si vybral hlavně z důvodu charakteru a člověka, který je v partě super, ale v pravý čas si dokáže sjednat respekt, když je potřeba. Má také velké jméno, díky jeho fotbalové kariéře a obdivuji to, co dokázal. Má obrovskou snahu pomoci. S radou starších v kabině jsme se dohodli, že aktuálně bude nejlepší, když se vrátí do role asistenta Dan Klima s Lukášem Krokem, kteří si vezmou na starost taktickou přípravu týmu. Tak jako v minulém roce, kde toto fungovalo. Původní plán byl klukům odlehčit, aby se věnovali jen hráčským věcem, proto mě být Marian k Bóčovi. Operace nám ale vše zhatila, a tak jsem moc rád, že Dan s Lukášem budou Bóčovi nápomocní. Kluci mají velké kvality a trenérské vlohy. To ostatně Dan ukazuje i na mládeži, kde kluky trénuje a má velký vliv na jejich růst.

Předevčírem jste zveřejnili příchod tři zahraničních posil z Kolumbie. Přiblížíš nám důvod proč jste k tomu kroku sáhli?

Postupem času jsem zjistil , že tento krok je nevyhnutelný. Český trh prakticky není jen s odchovanci. Po ztrátě zmiňovaných čtyř hráčů se to hrát nedá. Tím ale neříkám, že v týmu budou jen cizí hráči, to vůbec ne. Kostra týmu by měla být maximálně o třech zahraničních hráčích a zbytek by měl být o odchovancích a mlaďasech, které máme velmi kvalitní. Bylo ale velmi důležité někoho přivést, aby jsme mohli růst, protože navíc v této sezóně sestupuji čtyři týmy. Věřím, že klukům se zde bude líbit. Již z konverzací před příletem jsem poznal, že to jsou kluci, co mají obrovských zájem. Vybírali jsme z desítek hráčů a zvítězila pro nás tato trojice.

Bylo velmi těžké je sem přivést?

No, kdybych řekl velmi těžké, tak si to dost zlehčuji. Poslední měsíc byl opravdu velmi náročný. Přeci jen mám ještě svou práci, a k tomu řešení plně profesionálních věci ohledně futsalu. Dalo dost zabrat. Tím chci strašně moc poděkovat přítelkyni a omlouvám se rodině, které jsem nevěnoval to, co bych měl. Obrovské poděkování patří také restauraci Srdcovka Monika, Matěji Drbohlavovi a hotelu Mertin, bez kterých by příchod zahraničních posil nebyl možný.

V neděli Vás čekají doma Žabinští Vlci, minulou sezónu tyto zápasy nebyly jednoduché, myslíš si, že se po dvou prohraných zápasech dokážete zvednout a vyhrát?

Jednoduché to rozhodně nebude. Nám ale nezbývá nic jiného než vyhrát. Také se budeme muset obejít bez kolumbijských posil, kde se posunul jejich přílet až na konec příštího týdne. Původní plán byl, že na Brno budou zde, ale okolnosti přílet neplánovaně prodloužily.

Děkuji za rozhovor

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email