Pořádkové jednotky z Česka i Německa v Chomutově nacvičovaly zásah proti agresivním fanouškům

Chomutov – Kukly na hlavě, v rukou svítící tyč, která má imitovat světlice. A všude kolem těžkooděnci i lidé s vestami s nápisem Antikonfliktní tým. Studenti Střední školy technické se v pátek zapojili do mezinárodního cvičení policejních jednotek s názvem Stadion 2024.

Jde již o druhé cvičení v tomto roce, to první se v dubnu uskutečnilo v O2 aréně v Praze. „Jde o nácvik postupů pořádkových jednotek a antikonfliktního týmu při řešení bezpečnostních situací při diváckém násilí,“ vysvětlil ředitel Ředitelství služby pořádkové policie – plk. Petr Koutný.

Do cvičení se zapojilo 180 studentů a 130 policistů pořádkových jednotek krajských ředitelství Ústeckého, Jihočeského a Plzeňského kraje a členové antikonfliktních týmů. Dále ředitelství pozvalo také policisty z Drážďan a z Pirny. „Máme připravena čtyři stanoviště. Jedno se bude týkat zásahu proti davu fanoušků, další scénář počítá se zákrokem u stánku uvnitř stadionu, další v hledišti,“ uvedl Petr Koutný.

Cílem bylo nacvičit, jak reagovat proti rozzuřeným fanouškům. Na každý zásah dohlížel školitel, který v případě špatného postupu nechal celou akci zopakovat, aby pořádkové jednotky postupovaly přesně tak, jak mají.

„Instrukce dostali i studenti. Spolupracujeme s nimi opakovaně, většinou jde o studenty bezpečnostních oborů,“ podotkl plk. Petr Koutný. Jeho slova potvrdila také Michaela Holečková, studentka 3. ročníku Střední školy technické: „Někteří moji spolužáci s takovýmito cvičeními mají už zkušenosti. Sice u některých zaznělo, že se budou snažit provokovat, ale myslím, že by si to nedovolili, že budou postupovat přesně podle instrukcí. Takže se není čeho bát.“

zdroj: PČR

 

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email