Rozhovor s Lukášem Patou, nadšeným ekologem, který i přes neúspěch v krajských volbách nepřestává se svými aktivitami a vizemi pro region.

Jaké zkušenosti z vaší kariéry hasiče považujete za nejdůležitější při vaší práci v oblasti ekologických a environmentálních otázek?

Jako hasič jsem se setkal s mnoha situacemi, kdy bylo potřeba rychle reagovat na ekologické hrozby, jako jsou požáry nebo ekologické havárie. Tato zkušenost mě naučila, jak důležitá je prevence závažných  havárií a včasná reakce, což chci aplikovat i v oblasti ekologie
a bezpečnosti. Díky svému širokému portfoliu jsem si vědom jak je důležitá prevence závažných havárií a dopady na životním prostředí je klíčová a rád bych dále rozvíjel programy zaměřené na vzdělávání obyvatel v prevenci ekologických a bezpečnostních rizik.

Co vás motivovalo ucházet se o místo v krajském zastupitelstvu a jaké cíle v oblasti ekologie chcete prosazovat?

Mou motivací bylo aktivně ovlivnit politiku v regionu, životní prostředí a ekologické iniciativy v našem regionu. Chci se zaměřit na ochranu a revitalizaci přírodních zdrojů, podporu udržitelného rozvoje a vzdělávání a osvěty v oblasti ekologie. Mým cílem je, aby náš kraj byl místem, kde lidé respektují a chrání přírodu.

Jaké ekologické iniciativy byste chtěl podporovat v rámci svého působení v krajském zastupitelstvu?

Rád bych prosazoval iniciativy zaměřené na zlepšení odpadového hospodářství, podporu recyklace a snižování plastového odpadu. Také plánuji pracovat na projektech zaměřených na zachování stabilních zdrojů energie tak, aby se náš kraj stal energeticky soběstačným do doby, než budou dostavěny jaderné elektrárny.

Jakým způsobem plánujete zapojit širokou veřejnost do dialogu o ekologických otázkách a ochraně životního prostředí?

Chci organizovat veřejné diskuse, workshopy a vzdělávací akce, kde se lidé budou moci podílet na navrhování ekologických projektů a sdílet své názory. Dále plánuji využít sociální sítě a místní média k informování a zapojení obyvatel do ekologických témat.

 Jaké konkrétní výzvy v oblasti ochrany životního prostředí považujete za nejurgentnější v našem regionu?

Jednou z největších výzev je znečištění vody a vzduchu a rostoucí množství odpadu, které generujeme. Je nutné zaměřit se na zlepšování kvality povrchových vod, kvalitu vzduchu
a pracovat na snížení objemu komunálního odpadu pomocí vzdělávacích programů a zlepšení odpadového hospodářství.

Jak máte v úmyslu spolupracovat s dalšími odborníky a organizacemi na dosažení ekologických cílů pro kraj?

Chci aktivně spolupracovat s ekologickými organizacemi, vědeckými institucemi a místními podnikateli, abychom společně vyvinuli strategie a projekty na ochranu životního prostředí. Mám v úmyslu pořádat pravidelné setkání a diskuzní fóra, kde bychom si mohli vyměňovat názory a zkušenosti.

Jak hodnotíte roli vzdělávání v oblasti ekologické osvěty a co plánujete udělat pro jeho zlepšení?

Vzdělávání je zásadní pro zvýšení povědomí o ekologických otázkách. Chci prosazovat ekologické programy ve školách a komunitních centrech, které by se zaměřovaly na ochranu životního prostředí a udržitelný rozvoj. Také plánuji rozvinout spolupráci se školami na organizaci ekologických projektů a soutěží pro děti a mladé lidi.

Jaké projekty zaměřené na udržitelnost a ochranu životního prostředí byste rád inicioval ve vašem regionu?

Rád bych inicioval projekty zaměřené na ochranu a obnovu přírody, jako například výsadbu stromů v městských a venkovských oblastech, která by přispěla k zlepšení kvality vzduchu
a vytvoření přírodních biotopů. Dále bych chtěl podpořit zakládání komunitních zahrad, které by nejen zvyšovaly biodiverzitu, ale také učily obyvatele, jak pěstovat vlastní potraviny (potravinová soběstačnost dle odkazu Emilky Strejčkové). Další projekt by se mohl zaměřovat na osvětu o správném třídění odpadu a recyklaci, například prostřednictvím vzdělávacích programů a workshopů, které by pomohly občanům lépe porozumět ekologickému dopadu svých činů.

Jak vidíte propojení mezi bezpečností a ochranou životního prostředí ve vaší práci?

Bezpečnost a ochrana životního prostředí jsou úzce propojené oblasti. Když chráníme životní prostředí, snižujeme riziko přírodních katastrof, jako jsou záplavy nebo lesní požáry, které mohou ohrozit naše komunity. Můj pohled je takový, že připravenost na ekologické katastrofy a zajištění udržitelnosti jsou klíčové pro ochranu života a zdraví obyvatel. Jako hasič mám zkušenosti s těmito situacemi, takže si uvědomuji, jak důležité je mít preventivní opatření a vzdělávat veřejnost o tom, jak se chovat v případě ekologických hrozeb.

Jaké dlouhodobé cíle si stanovujete v oblasti ekologie a životního prostředí a jak na jejich dosažení hodláte pracovat?

Mými dlouhodobými cíli je přispět k vytvoření čistého a udržitelného prostředí v našem regionu. Očistit ekologii od ideologických nánosů a ukázat lidem, že ekologie nemá s šíleným náboženstvím zvaným Green deal nic společného a ekologii lze dělat tak, aby měla hlavu i patu. Budu se soustřeďovat na vzdělávání veřejnosti, aktivní spolupráci s ekologickými organizacemi a zapojení místních podnikatelů do udržitelných projektů. Věřím, že s kolektivními silami můžeme dosáhnout významných změn a zajistit lepší prostředí pro nás všechny.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email