Soud v Chomutově odvolal další jednání se Zítkem, policie ho nemůže najít

Chomutov – Okresní soud v Chomutově znovu odvolal jednání s hledaným Pavlem Zítkem, které se mělo konat v pátek. Osmapadesátiletý Zítko čelí obžalobě z trestného činu šíření poplašné zprávy. Policie po něm 23. dubna vyhlásila pátrání. Muž označovaný za dezinformátora se před tím k soudu nedostavil, květnové jednání bylo rovněž odvoláno. Mluvčí chomutovských policistů Miroslava Glogovská ČTK řekla, že policie po muži stále pátrá.

„Policie prověřuje poznatky k možnému pohybu a pobytu hledaného včetně informací ze sociálních sítí,“ reagovala Glogovská na dotaz, zda policisté prověřují například také videa, která Zítko pravidelně umisťuje na svůj facebookový profil. Mluvčí doplnila, že policie při pátrání po Zítkovi využívá i pomoc veřejnosti.

Zítko podle obžaloby, jejíž část má ČTK k dispozici, v roce 2021 v době pandemie koronaviru na sociální síti zveřejnil videa, ve kterých například mluvil o negativních zdravotních důsledcích očkování proti covidu-19.

Soudní jednání se uskutečnilo 19. dubna, ale Zítko nedorazil. Soudkyně tehdy uvedla, že odmítl převzít předvolání k soudu. Budovu chomutovského soudu kvůli Zítkovi a jeho příznivcům hlídali policisté. Soud tehdy přijal mimořádná opatření. V soudní síni bylo zakázané pořizovat zvukové a obrazové záznamy. Soud omezil pohyb po budově. Zavřená zůstala podatelna, pokladna a informační centrum. Do jednací síně dorazilo několik Zítkových příznivců, část jich dala soudkyně vyvést. Skandovali „Násilí!“ a napadali přivolanou justiční stráž.

Zítko chtěl při loňských volbách na prezidenta, ale nepředložil dostatečný počet občanských podpisů, proto ho ministerstvo vnitra do voleb nepustilo. Loni v říjnu ho policie zadržela na dálnici D7 kvůli podezření ze zpronevěry.

Zítko na sebe v minulosti upozornil i u Obvodního soudu pro Prahu 8, kde hlasitými projevy a skandováním spolu s dalšími lidmi vyjadřoval podporu několika obžalovaným.

zdroj:ČTK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email