V přestavěném výběhu pro dikobrazy mohou návštěvníci zooparku hlodavce i krmit

Chomutov – V pondělí 24. června oficiálně veřejnosti představen přestavěný výběh dikobrazů. Zásadní novinkou je vyvýšená část expozice, kde mohou návštěvníci sledovat tato nádherná zvířata pěkně zblízka. A když se jim poštěstí, tak je i nakrmit.

Mnoho návštěvníků ani netušilo, že chomutovský zoopark dikobrazy chová. Jejich výběh nacházející se vedle vyder a tuleňů nebyl pro pozorování příliš vhodný a proto ani atraktivní. Jen málokomu se podařilo tato krásná zvířata, která žijí volně v jihozápadní a střední Asii a i na Blízkém východě, zahlédnout.

Chomutovský zoopark oficiálně představil veřejnosti zcela přestavěný výběh dikobrazů. Zásadní novinkou je vyvýšená část expozice, kde mohou návštěvníci sledovat tato nádherná zvířata pěkně zblízka.

Zoopark aktuálně chová trojici dikobrazů srstnatonosých, v původní expozici však byli málokdy k zahlédnutí. To se teď radikálně změnilo. Dominantou výběhu je vyvýšená plošina, na kterou chovatelé dikobrazům umisťují krmení. Ti se díky tomu návštěvníkům často ukazují přímo v úrovni očí a doslova na dosah ruky. „Až si na nové prostředí dostatečně zvyknou, možná dojde i na to, že si je návštěvníci budou moci sami nakrmit,“ naznačila další plány ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Jedna ze samic je zatím v zázemí, takže v novém výběhu je možné spatřit dikobrazí pár.

Výběh dikobrazů najdou návštěvníci hned pod bazénem tuleňů. A přestože mají pověst nebezpečných zvířat, nikdo se jich bát nemusí.

„Častá domněnka, že dikobraz ostny vystřeluje na větší vzdálenost, je mylná,“ vysvětluje vedoucí zoologie Miroslav Brtnický. „Dikobraz se při obraně otáčí k útočníkovi zády, chřestí ostny, a když tato taktika nepomůže, prudce couvne a při zapíchnutí ostny pouze uvolní,“ dodává.

Dikobrazy chová zoopark takřka tři desítky let, prvního jedince získal v roce 1997. Za sebou má i několik úspěšných odchovů.

Dikobraz srstnatonosý je spolu s dikobrazem obecným největším zástupcem dikobrazů. Je to nejseverněji žijící druh a jeho areál rozšíření zahrnuje jihozápadní a střední Asii a vyskytuje se i na Blízkém východě.

zdroj:zoopark.cz

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.