V chomutovském zooparku už mláďata kozorožců dovádí ve výběhu

Chomutov – Z chomutovském zooparku přibývá mláďat jako na běžícím pásu. Během pár týdnů se chovatelé těšili z mláďat jelenů bucharských, vzácných arkalů, kozorožků a v hnízdech se vylíhly desítky ptáčat.

Veselá podívaná je teď právě u kozorožců. „Na přelomu května a června se nám narodili tři kůzlata kozorožců alpských, kluk a dvě holky. A jak je patrné z videa naší chovatelky, jsou nejen pořádně rozpustilí, ale také pořádně zvědaví,“ popisuje chování mláďat chomutovský zoopark.

Kozorožce zde chovají od roku 1995 a v minulosti mláďata několikrát převáželi do zahrady v Innsbrucku, odkud jsou pak vypouštěná zpět do volné přírody v rakouských Alpách.

Jak napovídá jeho jméno, jeho domovem jsou Alpy, jejichž je symbolem. Lze se setkat i s pojmenováním kozorožec horský.
Díky svému hnědému zbarvení je na skalnatých svazích dokonale maskován. Aktivní je převážně za soumraku a svítání, kdy se vychází napást. Přes den často odpočívá v nepřístupném terénu. Jeho predátory jsou vlk, medvěd, pro mláďata i orel.

V době říje spolu samci bojují svými velkými rohy. Rány se ozývají na velkou vzdálenost.

V polovině 19. století se počty kozorožců ocitly na vůbec nejnižším počtu a hrozilo, že z Alp vymizí úplně. Populace byla odhadována na 100 jedinců a vyskytovala se v oblasti Grajských Alp v honitbě italského krále Viktora Emanuela II. Panovník se tak zasloužil o záchranu kozorožců a jejich stavy i dnes stoupají. Italové na počet svého panovníka pojmenovali horskou chatu, kterou turisté v této části Alp mohou navštívit.

zdroj: zoopark

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email