Jednačtyřicetiletý tuleň Kašek již návštěvníky svým veselým plácáním do břicha nepobaví

Chomutov – Zoopark Chomutov ve středu odpoledne na sociálních sítích zveřejnil smutnou zprávu. S ohledem k rapidně se zhoršujícímu zdravotnímu stavu tuleně Kaška, jednoho z nejoblíbenějších zvířat chomutovského zooparku, jej museli chovatelé uspat. Kašek byl nejdéle žijícím samcem tuleně kuželozubého v evropském chovu. 

Loni Kaškovi chovatelé v zooparku připravili krásnou oslavu k jeho jubileu . Tuleni se ve volné přírodě dožívají průměrně 25 let, Kašek tak už v roce 2023 byl skutečně zasloužilý senior. Ještě letos na jaře byl plný chuti do života a při komentovaném krmení bavil přihlížející pleskáním o břicho, když žadonil o další rybu.

Situaci se chovatelé ještě snažili zvrátit tím, že Kaškovi do jídla přidávali antibiotika s nadějí, že by se mohlo jednat o nějaký zánět, ani to však nepomohlo a ve středu ráno museli udělat smutné rozhodnutí.

„Je to přirozený běh života, nevyhnutelná součást práce v zoologické zahradě. Přesto to zpracováváme hodně těžko,“ přiznala ředitelka zooparku Věra Fryčová, že odchod tuleního veterána zooparkem otřásl.

Kašek v posledních dnech viditelně chřadl a jeho zdraví se rapidně zhoršovalo každý dnem. „Přestal být aktivní, potravu už skoro nepřijímal a kvůli selhávání oběhového systému už se nedokázal ani potápět,“ popisuje smutně vedoucí zoologie Miroslav Brtnický.

Slova těžko nacházejí i chovatelky tuleňů, které měly ke Kaškovi nejblíž. „Prožíváme to hrozně. Skončila éra Kaška, ikony zooparku,“ říká zlomeným hlasem jedna z nich, Marcela Horáčková. Ani její kolegyně Monika Jarošová se neubrání slzám. „Byla jsem s ním až do konce, i když jsem měla mít volno. Ta ztráta se nedá popsat.“

I přes momentální smutek bude vzpomínka na Kaška navždycky spojená nejen s radostí, kterou rozdával návštěvníkům, ale také s výjimečnou dlouhověkostí. Jak potvrzují data ze zoologických zahrad, Kašek byl nejstarší samec tuleně kuželozubého v chovech evropských zoologických zahrad. „Ještě loni v březnu oslavil v plné síle čtyřicáté narozeniny. Jsme rádi, že jsme si to s ním mohli prožít,“ vzpomíná ředitelka Fryčová.

V chomutovském zooparku prožil Kašek nádherných osmadvacet let. Viditelně si užíval zdejší prostředí, bavil návštěvníky, zplodil osm potomků. Poslední Tomina žije v Chomutově dodnes, stejně jako její matka Kruope.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email