Klub SPD a PRO trvá na odvolání všech obviněných, říká předseda Ladislav Kosán

V Chomutově aktuálně probíhá napjatá situace spojená s trestním stíháním dvou vedoucích městských organizací. Tito vedoucí jsou obviněni z hrubého porušení pracovních povinností, což vyvolalo požadavky na jejich okamžité odvolání z funkcí. Mimořádná schůzka na radnici se konala 12. srpna 2024, kde bylo dohodnuto, že městské zastupitelstvo (MZ) bude o této situaci jednat 3. září 2024, zatímco rada města se sejde k projednání této záležitosti již 26. srpna 2024.

Vedení města však zatím váhá s okamžitým odvoláním, argumentuje tím, že nemá k dispozici rozhodnutí policie a že chce dát obviněným vedoucím prostor pro vysvětlení na zasedání rady města. Zároveň mají obavy z možných finančních náhrad, pokud by nebyli odsouzeni.

Z podnětu zastupitelského klubu PRO Chomutov ke kterému jsme se připojili se konala 12.8.24 na radnici v Chomutově schůzka náměstků s předsedy všech zastupitelských klubů zastupitelstva města. Obsahem této schůzky byla situace na radnici s návrhem na okamžité odvolání trestně stíhaných vedoucích městských organizací na svolání mimořádného zastupitelstva k odvolání stíhaného primátora.
Výsledkem této schůzky byla stanovení termínu jednání MZ na 3.9.24, stanovení termínu jednání rady města na 26.8.24.
Vedení města tento postup hájí s tím, že nemá k dispozici rozhodnutí PČR o trestním stíhání a nechce jednat ukvapeně, chce dát prostor obviněným ředitelům k vystoupení na radě 26.8.24 a vyslovilo i pochybnosti o závažnosti celého případu.
„Zdůraznil jsem, že oba obvinění dle policie hrubým způsobem porušili své pracovní povinnosti a je dán zákonný důvod k okamžitému řešení. Jejich vystoupení před radou a zastupitelstvem města považuji za irelevantní, neboť nemohou být konfrontování s názorem PČR a mohou se hájit jak chtějí, u vedl Kosán.
Ředitel MP může lustrovat v databázi pouze pro služební účely a údaje nemůže  předávat civilním osobám. Radní také měli obavy z toho, že by město muselo platit náhradu mzdy odvolaným, pokud by nebyli odsouzeni. To je ale zcela liché, důkazy vypadají jednoznačně. Navíc ředitel MP bude odvolán z funkce a stane se řadovým strážníkem, žádná škoda zde tedy nehrozí. Je evidentní, že se jim do toho nechce a čekají na další vývoj.
Náš klub bude navrhovat, aby ředitelka Fryčová byla odvolána radou 26. 8. 2024 a připravíme návrh na odvolání z funkce ředitele MP na MZ 3. 9. 2024, v obou případech pro hrubé porušení pracovních povinností ve svých funkcích.
Mimo jiné orgány města, které jmenovali obviněné, tak je mohou také odvolat.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email