Je obchodování se spoluvlastnickými podíly nemravné?

Nová právní úprava  prodeje  spoluvlastnických podílů na nemovitostech zcela jistě přispěla k rozhýbání trhu s nemovitostmi. Dnes již totiž až na výjimky neplatí povinnost , nabídnou svůj spoluvlastnický podíl ostatním spolupodílníkům, kteří měli k podílu předkupní právo, resp. měli právo podíl vykoupit.

Na toto uvolnění trhu s nemovitostmi reagovala řada společností, které svým potenciálním zákazníkům nabízejí snadný výkup spoluvlastnických podílů. Stačí zadat na internetu tuto činnost a hned se objeví lákadla v podobě slušného, diskrétního a rychlého jednání, předložení peněz při podpisu smlouvy, výkupu za nejvyšší cenu a dokonce i upozornění, že souhlas dalších spoluvlastníků k prodeji již není nutný. Ale ne vždy je možné tento způsob obchodování s nemovitostmi označit za poctivý, či za jednání v dobré víře, jak hlásají základní zásady občanského zákoníku při úpravě právního styku.

Na naši místní organizaci strany PRO v Klášterci nad Ohři se nedávno obrátilo několik místních občanů se žádostí o pomoc, neboť jim bezprostředně hrozilo a nadále hrozí, že zaplatí za vlastní nemovitost dalšímu spoluvlastníkovi vysokou částku , případně že o nemovitost dokonce přijdou. Protože již ve věci probíhalo soudní řízení , byl jim zajištěn právní zástupce, který v soudním řízení aktivně začal hájit jejich oprávněné zájmy.

Podstata sporu spočívá  v tom, že společnost obchodující na trhu s nemovitostmi oslovila jednoho z podílníků rodinného domu, který byl v tíživé sociální situaci, a za částku 20 000,- kč od něho odkoupila jeho podíl na domě a pozemku v rozsahu 3/24, když prodávajícímu tvrdila, že kupní cena je maximum možného, když dům ocenila částkou 210 000,- kč. Uvedená společnost je na území Ústeckého kraje velmi aktivní, o čemž svědčí, že již cca po 7 měsících uvedený podíl společně s dalšími 18 podíly přeprodala jiné společnosti. se kterou je personálně propojena a ekonomicky propojena. I v těchto případech se jednalo o takové podíly na nemovitostech, které nebylo lze stavebně technicky specifikovat, jako je tomu např. u bytových domů, kde je dána bytová jednotka a podíl na společných prostorách a pozemku.

Nová společnost poté oslovila zbývající spolupodílníky a vyzvala je k úhradě vysokého nájemného  za užívání podílu této společnosti na domě a k vypořádání  podílů na nemovitosti.  Na tom by ještě nemuselo být nic špatného, ale nový vlastník si svůj podíl již ocenil částkou 625 000,- kč aniž by investoval korunu a dluh na nájemném pak částkou 375 000 Kč, což ostatní spoluvlastníci s ohledem na svoji sociální situaci odmítli uhradit a spor se tak přenesl před soud. který má rozhodnout o event. prodeji domu a rozdělení kupní ceny dle jednotlivých podílů.

Žalobce nyní před soudem uvádí, že jeho postup je v souladu s  právem nabývat majetek a investice do podílů jsou jeho legální činností  v souladu s ústavním pořádkem  ČR. Žalovaní pak tvrdí, že předchozí vlastník podílu jejich příbuzného uvedl v omyl když mu tvrdil, že hodnota nemovitosti činila 210 000 a jeho podíl ocenil částkou 20 000 kč, zatímco nyní v soudním sporu  operuje se znaleckým posudkem na částku 5 milionů Kč a za vypořádání svého podílu požaduje 625 000,- kč. Navíc jeho jednání považují za jednání v rozporu s dobrými mravy a se zásadou poctivosti v obchodním styku.   Je to jistě skvělá investice obchodníka, ale tragédie po ostatní, neboť jim hrozí že přijdou o rodinný dům, který je kulturní památkou a užívaný po generace žalovanou stranou.

Zástupci místní organizace strany PRO budou soudní spor nadále sledovat a naše členy, sympatizanty a čtenáře  o jeho výsledku budou následně informovat i prostřednictvím sociálních sítí. Výsledek bude zřejmě zajímat i ty občany, kteří v budoucnu hodlají obchodovat se svými podíly v nemovitostech takovým způsobem, aby si své obchodním partnery pečlivě vybírali.

 

JUDr. Ladislav Kosán

předseda zastupitelského klubu SPD a PRO

MZ Chomutov

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.