Vyvádí obviněný Douda finance ze sportu?

Vyvádí obviněný Douda finance ze sportu?

Byl nejvyšší chomutovský strážník Tomáš Douda již dříve předvolán na policejní výslech?

Celá kauza se týká údajného defraudování peněz ve Svazu zápasu ČR v řádech miliónů korun, kde je Douda začleněn do struktury funkcionářů, kteří si vypláceli tučné odměny z peněz určených na sport.

Rozplétání systému přelívání peněz určených pro sport v rámci vnitřních struktur bude pro policii oříškem, protože se zde snoubí vztahy mezi kamarády a funkcionáři a dalšími osobami, které mohou hrát klíčovou úlohu při netransparentních transferech i veřejných peněz do soukromých kapes vyvolených funkcionářů například formou odměn.

Audity byly poslední tečkou, která spustila další sérii trestních oznámení týkajících se financování sportu. Podle veřejných informací může mít celá kauza daleko větší rozměr. Může to být jedna z mnoho kauz, které v minulosti díky nenechavcům pošpinily dobré jméno českých sportovců.

Tentokrát se jedná o Svaz zápasu České republiky, který je terčem kritiky nejen netransparentního hospodaření, ale také předmětem vyšetřování orgánů činných v trestním řízení. Ty budou rozplétat více než zajímavé toky finančních prostředků nejen mezi výkonnými organizacemi, připravující naše sportovce, ale také přímo mezi nejvyššími funkcionáři Svazu zápasu České republiky. Peníze na sport se mohou přetavit na odměny pro papaláše, které se v tichosti proženou výplatními páskami a mnozí si nejspíš myslí, že tím mají vyhráno.

Celá kauza se jeví jako jedna veliká chobotnice, kde jednotlivá chapadla zachvacují v nepřehledné spleti miliónů korun, které pochází z veřejných rozpočtů daňových poplatníků České republiky. Osoby, které jsou policií prověřovány měly zneužít svého vlivu ve Svazu zápasu České republiky a tím se dopustit nezákonného jednání.

K defraudacím mělo dojít podle znaleckého posudku, který má redakce k dispozici v létech 2019 až 2022. Škoda, která měla v souvislosti s protiprávním jednáním vzniknout se počítá na více než sedm miliónů korun.

Orgány Policie ČR se budou zajímat mimo jiné otázkami k neúplnému účetnictví, kde nebyly řádně vedeny všechny účetní záznamy, vyúčtováním cestovních příkazů, poskytování dotací na neúčelné materiály a mnoho dalších pochybení, jejichž výsledkem jsou podezření na více skutků, které mohou být vnímány jako porušení povinností při správě cizího majetku, podvody, či další škodlivé jednání na něž pamatuje trestní zákoník.

Do hledáčku policie se dostal také pověřený strážník řízením Městské policie v Chomutově Mgr. Tomáš Douda, který je mimo jiné také placeným konzultantem Disciplinární a Organizační komise ve Svazu zápasu České republiky.


V souvislosti s případem podezření z defraudace peněz ve Svazu zápasu České republiky jsme pověřenému strážníkovi poslali několik písemných dotazů, které by mohly odpovědět, zdali je nějak do celé kauzy zapleten nebo je zcela nevinen a vše by uvedl na pravou míru. 

  1. Jak dlouho působíte v pozici strážníka pověřeného řízením Městské policie?
  2. Kdo je vaším přímým nadřízeným?
  3. Jste trestně stíhán?
  4. Jste vyšetřován Policií ČR
  5. Z čeho vás policie vinní
  6. Můžete případně uvést informace na pravou míru, pokud nesouhlasí?

“ V otázce  1 a 2 se jedná o notorietu a tady zcela odkazuji na veřejně přístupné zdroje. V otázce 3 a 4 shodně odpovídám NE a v poslední otázce 5 odpovídám NEVÍM ve světle předchozích negativních odpovědí.“ uvedl Douda na e-mail redakce.


Nezávislá vyšetřovací komise má za to, že na Doudu se podle trestního oznámení, které má redakce k dispozici vztahuje neoprávněné čerpání 150 tisíc korun, které měl obdržet na účelově vystavenou příkazní smlouvu. Podezření o vyvádění finančních prostředků vychází z odborného znaleckého posudku, který podrobně popisuje mechanismus vyvádění veřejných peněz do kapes dalších funkcionářů.

Podle informací, které redakce obdržela, má být Douda jedním z těch, kteří dostali předvolání v souvislosti s trestním oznámením k policejnímu výslechu.

Rozkolísaný kolotoč netransparentního pohybu veřejných peněz, které se ve sportu točí, zasahuje od Národní sportovní agentury, také Českou unii sportu, jako jednoho s dotačních donátorů, který do Svazu zápasu České republiky posílá dotační injekce.

Tyto peníze funkcionáři dál rozdělují na jednotlivé kluby a sportovce, které dosahují významných výsledků a jejichž podpora je potřebná také pro reprezentaci v zahraničí na mezinárodních a prestižních sportovních akcích. K tomuto cíli má sloužit práce sportovních funkcionářů, kteří peníze rozdělují do sportu a nikoliv do svých kapes.

Celou organizaci dotačního přerozdělování zastřešuje výkonný výbor, který řídí předseda Mgr. Robert Mazouch, jehož nejbližší jsou rovněž na výplatních listinách vycházejících ze zpochybňovaných (účelově uzavřených) příkazních smluv.

V průběhu několika let se sporné částky přesunuly z řádů statisíců do jednotek miliónů korun, které jsou předmětem dalšího šetření. Dříve než potřeby sportovních klubů se podle indicií plní kapsy sportovních funkcionářů, kteří si je mezi sebou rozdělují, aniž by sami reprezentovali dobré jméno našeho sportu jak doma, tak v zahraničí.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.