Vazebně stíhaný Šmucr koupil od Jirkova 4,5 ha Preciozy za 27,1 miliónu

Aktuálně Hrabáč, Tačner a Šmucr z chomutovské kauzy jsou ve vazbě. Soud vyhověl návrhu žalobce Jana Svobody. Důvody pro vzetí do vazby byly obava z maření vyšetřování, z ovlivňování svědků a z pokračování trestné činnosti.

V roce 2017 město Jirkov koupilo podnik Preciosa za cca 27, 4 miliónů korun, aby  jej prodalo o rok později (2018) firmě Rocknet za cca 27,15 mil korun.

Při nákupu areálu o rozloze 4,5 hektaru ležícího jen kousek od centra města s několika výrobními halami a souborem administrativních budov včetně historické vily z roku 1888 politici hovořili odpovědnosti a dalších ušlechtilých myšlenkách.

„Je to velký areál v centru města a rozhodně se nechceme dostat do, aby se tu usídlil někdo, s kým se pak nebudeme moci jakkoli domluvit,“ uvedl tehdejší starosta města Radek Štejnar.

Stejného názoru byla i většina ostatních zastupitelů. „Je to naše rodinné stříbro a my ho tím zachráníme,“  komentoval odkup zastupitel Michal Bečvář, který se zabývá historií města. Areál kdysi sloužil jako přádelna, později se v něm vyráběla skelná vlákna. Posledních třicet let tu zaměstnanci sklářské firmy Preciosa brousili ozdobné sklo.

Nejvíc se diskutovalo o tom, zda bude město vědět, jak areál využít. Minimálně tři firmy z okresu už ale projevily zájem část podniku využít. Například jirkovský C&C Plast či chomutovský Puls. „Nebojím se, že bychom nedokázali objekt naplnit,“ komentoval to starosta. Navíc připomněl, že město na rozdíl od firem může využít i dotace určené na revitalizaci starých průmyslových areálů, pokud to bude třeba.

V areálu o rozloze 4,5 hektaru bylo také veškeré technické zázemí včetně vlastní čističky odpadních vod. Odhadní cena je devadesát milionů korun, město ho koupí za 27 milionů.

Ale už o rok později bylo všechno jinak.

Město opuštěný podnik koupilo proto , aby se průmyslový areál nedostal do rukou spekulantů.

A povedlo se, Celý areál získala úspěšná místní firma.

„Areál bude využitý nejlépe, jak je možné,“ uvedl tehdejší starosta Radek Štejnar.

Rocknet chce do nově koupeného areálu o rozloze 4,5 hektaru přesunout své sídlo a provozy, které teď má na několika místech  v okrese. Navíc expanduje a chce se rozšiřovat, o areál se proto zajímala už před lety. Část ho plánuje pronajmout dalším firmám, které jsou na Rocknet navázané.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.