Douda se dopustil nezákonného jednání, říká zastupitel JUDr. Kosán

Ani napodruhé bezradní koaliční politici nedokázali dát jasné sbohem pověřenému strážníkovi Doudovi, který je obviněn ve známé Chomutovské kauze. Douda sám veřejně přiznal, že lustroval registrační značky a vymýšlel si k tomu důvody lustrace, čímž porušil nejen základní pravidla policejní etiky, ale je v souvislosti se svým hrubým chováním nedůvěryhodnou a nespolehlivou osobou, bez ohledu na to, zdali se jednalo o trestný čin, nebo přestupek.

„Už minule jsme to zde projednávali, pan ředitel se dopustil závažného protiprávního jednání, sám přiznal, že to byla lustrace nezákonná, že zákonné důvody tam nebyly, že si je musel vymyslet,“ uvedl JUDr. Ladislav Kosán.

Zastupitel Kosán uvedl, že Douda není stíhán pro nedbalostní jednání, ale pro závažné jednání, kterého se dopustil právě při plnění pracovních úkolů.

Podle tvrzení koaličních politiků z Nového Severu (Bociána) by zastupitelé neměli rozehrávat takové hry.

Douda, který na jednání vystupoval sebevědomě a dokonce si s některými politiky tykal, prohlásil, že ne každé protiprávní jednání musí být nutně trestným činem. Toto jeho vystupování vyvolalo v očích mnohých dojem, že postrádá sebereflexi, a to i přes závažnost obvinění, které vůči němu policie vznesla.

I přes debaty a dlouhé projednávání Douda nebyl zastupitelstvem odvolán, což vyvolalo potlesk přítomných strážníků. Tento případ zřejmě odráží hlubší problémy v rámci místní politické scény, kde hrají roli jak osobní vztahy, tak i různé politické zájmy. Ve prospěch Doudy hlasovali především zastupitelé Nového Severu.

Po čtyřiceti minutách Douda opustil jednání za potlesku mnoha strážníků, kteří se dostavili na zastupitelstvo. Následně bylo jednání přerušeno a následně se sál vylidnil.

Douda, přestože čelí obvinění ze závažného porušení zákona, vystoupil s arogancí a sebestředností, jako by se v očích přítomných stal nedotknutelným.

Metafora občana přítomného na zastupitelstvu:

„Celá akce připomínala více než jednání zastupitelstva dobře zinscenované cirkusové představení, ve kterém se zlý šašek stal králem.“ 

Na fotografii je zachycen Douda nesoucí si obvinění v den, kdy policie zasahovala a uvrhla do vazby  jeho přímého nadřízeného Marka Hrabáče, který je obviněn ze závažné trestné činnosti, za kterou mu hrozí dvanáctiletý trest.

Doudu kriminalisté obvinili v srpnu z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby. Za to mu hrozí až pět let vězení. Spolu s ním kriminalisté obvinili dalších 14 lidí a pět firem kvůli machinacím s veřejnými zakázkami. Mezi obviněnými je z Chomutova také Věra Fryčová, která donedávna šéfovala tamnímu zooparku, tu po obvinění ji radní odvolali.


Strážníci musí splňovat spolehlivost a plnit povinnosti, která vychází ze zákona O obecní policii :

Povinnosti strážníků

§ 6

(1) Při provádění zákroků a úkonů k plnění úkolů obecní policie je strážník povinen dbát cti, vážnosti a důstojnosti osob i své vlastní a nepřipustit, aby osobám v souvislosti s touto činností vznikla bezdůvodná újma a případný zásah do jejich práv a svobod překročil míru nezbytnou k dosažení účelu sledovaného zákrokem nebo úkonem.

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email