Jak se připravit na povodně ve vaší obci – praktické rady

Zeptali jsme se Alexandra Straky, starosty obce Janská, kandidáta do krajského zastupitelstva za stranu PRO

Povodně již pro mnohé nejsou jen vzdálenou hrozbou, ale bohužel už realitou Některé obce už jsou povodněmi postižené, některé jsou v ohrožení. Proto vám chci nabídnout jasné a praktické informace o tom, co můžete očekávat, jak se připravit a kam se obrátit, pokud by nás povodně postihly.

Co dělat při hrozbě povodní:

  1. Sledujte varování: Sledujte pravidelně meteorologická upozornění a zprávy z vašeho obecního úřadu. Na webu obce musí výt vždy zveřejněny aktuální varování a opatření.
  2. Nouzové zásoby: Ujistěte se, že máte doma základní zásoby, jako je pitná voda, trvanlivé potraviny, baterky, léky a dobíjecí zdroje pro elektroniku. Tyto věci vám mohou zásadně pomoci v případě výpadků proudu nebo nedostatku vody.
  3. Dokumenty a cennosti: Důležité dokumenty (občanské průkazy, smlouvy, pojištění) a cennosti uložte na vyšší místa v domě. Pokud to situace dovolí, můžete cennější předměty dočasně přesunout mimo domov.
  4. Evakuační plány: Připravte si plán pro případ, že bude nutná evakuace. V případě nouze využijte shromažďovací místa – například místní kulturní dům, kde bude k dispozici nouzové ubytování a základní pomoc.

Kam se obrátit:

  1. Krizová linka vaší obce: Krizová linkave vaší obci je vám kdykoliv k dispozici. Neváhejte volat, pokud potřebujete okamžitou pomoc nebo radu.
  2. Kontaktní místa: Na obecním úřadě musí být v případě potřeby tým pomoci, kterývám pomůžeme s evakuací, informacemi nebo koordinací dobrovolníků.
  3. Dobrovolnická pomoc: Jestliže se chcete zapojit do pomoci při povodních, nebo pokud jste už nyní připraveni nabídnout pomoc sousedům (například s úklidem, logistikou nebo jinými službami), můžete se přihlásit na obecním úřadě, je veden seznam dobrovolníků.

Jak můžeme společně předejít škodám:

  • Čistěte kanály a okapy: Pokud máte možnost, udržujte své okolí čisté, především okapy a odtoky dešťové vody. Tím snížíte riziko lokálních záplav v blízkosti vašich domovů.
  • Parkování vozidel: V případě povodňového rizika doporučuji přesunout svá vozidla z níže položených oblastí na vyvýšená místa. Obec vyčlenila několik parkovacích ploch na bezpečnějších místech – informace najdete na našem webu.
  • Odvoz nebezpečných materiálů: Máte-li doma toxické nebo nebezpečné látky (např. barvy, chemikálie), snažte se je včas odstranit nebo zajistit, aby se nedostaly do vody. Pomůžete tím nejen sobě, ale i celé komunitě.

 

 

Společně to zvládneme:

Povodně jsou těžkou zkouškou, ale zároveň věřím, že jako komunita máme sílu jim čelit. Během minulých krizí jsme ukázali, jak dokážeme držet při sobě, a vím, že to zvládneme i nyní. S dostatečnou přípravou a koordinací může být škodám předejito, nebo alespoň zmírněny.

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.