Zítko obžalovaný ze šíření poplašné zprávy stanul v Chomutově před soudem

Dnes pokračuje hlavní líčení v případu jednoho z nejznámějších českých dezinformátorů Pavla Zítka z Kadaně.

Případ Pavla Zítka, známého českého dezinformátora, pokračuje dnes hlavním líčením u chomutovského soudu. Zítko je obžalován ze šíření poplašné zprávy v souvislosti s jeho aktivitami během pandemie covidu-19. Podle obžaloby šířil dezinformace týkající se očkování, roušek a testování, a to na svém veřejném facebookovém profilu. Tvrdil mimo jiné, že očkování způsobuje potraty a že vakcíny vedou k hustší krvi, což podle něj negativně ovlivňuje krevní oběh.

Jednání u soudu probíhá bouřlivě, Zítko byl v minulosti několikrát vykázán ze soudní síně kvůli vyrušování. Dnes pokračují výslechy, přičemž Zítko obsáhle komentoval protokol z předchozího jednání. K soudu ho přišlo podpořit jen několik jednotlivců, mezi nimi i Jana Peterková, známá z dezinformační scény. Případ přitahuje pozornost veřejnosti i médií, přičemž opatření na soudu byla zpřísněna kvůli možným problémům s příznivci obžalovaného.

„Pan Zítko je nevinný. Chceme dosáhnout zproštění obžaloby,“ uváděl i jeho advokát Filip Geryk. Podle aktuálního zjištění už ale Geryk Zítka neobhajuje.

Zítko vinu odmítá a tvrdí, že jeho vazba je nezákonná.

Chomutovský soud ho v této věci předvolal, aby vypovídal 19. dubna, obžalovaný se ale nedostavil. Po Zítkovi bylo vyhlášeno celostátní pátrání, soud také vydal Evropský zatýkací rozkaz. Nakonec ho zadržela až slovenská policie a tamní soud rozhodl o vydání  Zítka do České republiky. Poté byl převezen do vazební věznice v Litoměřicích, odkud ho eskortovali 30. srpna k soudu v Chomutově.

Známý pachatel  má za sebou i prodej neexistujících krypto platidel, kdy přesvědčoval po celé republice lidi o výhodnosti nabídky nákupu tokenů nebo vkladů peněz do systému, které ale už nikdy důvěřivci neviděli.

zitko pavel
zitko pavel

 

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email