Houbař se tratil se v lese, díky mobilnímu telefonu ho policie našla

Chomutovsko – Minulý týden přijali policisté na tísňové lince 158 oznámení ženy, která uvedla, že se jí při houbaření ztratil manžel. Na houbách byli společně v okolí Blatna v lesích nad Jirkovem. V tom místě prý byli již několikrát. Tentokrát manžel trochu víc poodešel a pak se jí ztratil.

Naštěstí měl u sebe mobilní telefon a manželka mu tedy zavolala. Řekl jí, že je pod nějakým kopcem, více však nevěděl. Po 45 minutách neúspěšného hledání zavolala žena na policii a požádala o pomoc. „Operační důstojník ihned volal ztracenému 82letému muži, který mu řekl, že našel stopy od traktoru, tak jde po nich. Policista ho poučil, aby volal na linku 158 kvůli zjištění jeho polohy. Právě díky volání ztraceného seniora na linku 158 se podařilo lokalizovat jeho telefon a tím zjistit jeho polohu. Na zjištěné místo  kousek od Bezručova údolí se rozjely policejní hlídky, které následně oba manžele našly v pořádku,“ popsala událost policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Popsaná událost tedy měla šťastný konec, což však v případě ztracených houbařů nebývá vždy pravidlem a houbaření může mít i tragické následky.

Při výpravě do lesa (anebo při výletech do přírody) je proto třeba se držet několika pravidel, na něž policisté opakovaně upozorňují:

  • Plánujte svou cestu. Předtím, než se vydáte na výlet do lesa či přírody, dobře zvažte své síly a aktuální zdravotní stav. Pamatujte, že cesta tam i zpět může být náročnější, než čekáte.
  • Informujte blízké. Vždy dejte vědět rodině nebo přátelům, kam jdete a kdy se plánujete vrátit.
  • Vezměte si mobilní telefon. Funkční a plně nabitý mobilní telefon je v lese neocenitelným pomocníkem, pokud byste potřebovali přivolat pomoc. Stáhněte si aplikace, které vám mohou pomoci, např. mapy, záchranka apod.
  • Zabalte svačinu. Pokud plánujete delší pobyt v přírodě, vezměte si s sebou vodu a něco k jídlu.
  • Zvolte vhodné oblečení a obuv. Připravte se na jakékoliv počasí – oblékněte se do vrstev a noste pohodlnou obuv.
  • Pokud možno nechoďte sami. Jestliže je vás na houbách (výletě) více, mějte vždy v dohledu ostatní.
  • Neznámý terén raději vynechte. Vyhněte se oblastem, které neznáte, nebo kde je obtížný terén.
  • Sledujte orientační body. Všímejte si významných objektů a značených cest, abyste se v případě potřeby mohli snadno vrátit.

 

Co dělat, pokud zabloudíte:

  • Zachovejte chladnou hlavu, snažte se nezmatkovat, nepobíhejte sem a tam. Zastavte se a rozhlédněte, stanovte si postup, jak dál.
  • Zkuste najít orientační body, pokud je dobrá viditelnost, snažte se vrátit po svých stopách (odřezané houby, místo, které si pamatujete, apod.) nebo podél potůčku či lesní cesty. Snažte se udržet jeden směr trasy a nechodit „v kruhu“. Pokud to nejde, vraťte se na místo, které je vám povědomé a můžete ho dobře popsat.
  • Použijte mobilní telefon a zavolejte blízké osobě. V případě potřeby volejte složky IZS – policii na lince 158, Zdravotnickou záchrannou službu na lince 155 (při použití aplikace „Záchranka“ tím oznámíte i svou polohu) nebo jednotné evropské číslo tísňového volání 112. Poté postupujte v souladu s telefonickými instrukcemi.
  • Z místa, které jste udali, už neodcházejte a vyčkejte na pomoc.
  • Pokud telefon nemáte a setrváváte na místě, můžete vydávat hluk, volat, pískat či na vyvýšené místo umístit nějaký výrazný předmět.
  • Pokud se blíží noc nebo je špatné počasí, hledejte úkryt (přístřešek, posed, padlý strom – ideálně na něj zvenku nějak upozorněte, například zavěšením košíku nebo kapesníku).
  • Udržujte se co nejvíce v suchu a teple. V případě spánku se položte na bok a pokud možno se odizolujte od země, např. větvemi.

Pozor také na parkování a bezpečnost vozidla:
Mnoho houbařů přijíždí do lesa autem. Je důležité parkovat pouze na povolených místech a vždy si pamatovat, že auto není trezor. Nenechávejte ve vozidle cenné věci, jako jsou peněženky, mobilní telefony nebo doklady. Pokud tak učiníte, můžete své auto vystavit riziku krádeže.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email