Jiří Hromada se narodil 14. června 1958 v Chomutově. Svou hereckou kariéru zahájil při studiích na Gymnázium v Chomutově, v lidové škole umění na literárně-dramatický oboru pod vedením Antonína Novotného, tehdejšího režiséra divadla v Mostě.

Před studiem DAMU, hrál v chomutovském Divadle na rynku. Působil řadu let v amatérském činoherním souboru Karla Čapka v Chomutově. V divadelním souboru za své učinkování získal ceny za herecký výkon na přehlídkách v Chomutově, Radonicích, Kadani a Svitavách.

Po dokončení  studií na DAMU získal angažmá v pražském Divadle E. F. Buriana, kde působil celkem deset let. Poté se více věnoval dabingu a rozhlasu. Jiřího Hromadu mohli diváci vidět ve více než dvou stech televizních pořadech, inscenacích a celkem v patnácti filmech.

Od 90. let se aktivně hlásil pro posílení práv homosexuálů a dalších sexuálních menšin.

Vždy otevřeně mluvil o své sexuální orientaci a výrazně se zasloužil o prosazení zákona o registrovaném partnerství.

„Když byl v Poslanecké sněmovně odhlasován zákon o registrovaném partnerství, byl jsem šťastný. Byla to asi největší chvíle mého života,“ řekl ve 13. komnatě. Svou dvacetiletou cestu za tímto splněným snem chtěl shrnout do knižní podoby.