Katarální horečka ovcí se šíří Českem i dalších evropských zemích

Ústecký kraj – V uplynulém týdnu přibylo v České republice celkem devět nových ohnisek katarální horečky ovcí (šest z nich v Ústeckém, dvě v Plzeňském a jedno v Jihočeském kraj). V nových ohniscích se nachází bezmála 800 kusů skotu.

Na všech hospodářstvích byla přijata opatření s cílem zabránit šíření nákazy. Zároveň zůstávají v platnosti celostátní opatření, která se podle situace dál aktualizují.

Katarální horečka ovcí se počátkem září opět vrátila do České republiky po patnácti letech. Nová ohniska se vyskytují především v chovech skotu a stále přibývají. K dnešnímu datu je v České republice zjištěno padesát čtyři ohnisek této nákazy. V nich se nachází téměř 7, 7 tisíc zvířat. Nákaza se šíří i v řadě dalších evropských zemí, které stejně jako ČR nadadily přísná veterinární opatření.

Katarální horečka ovcí je další virové onemocnění domácích a divoce žijících přežvýkavců. Virová nákaza postihuje především ovce, kozy a skot. U skotu většinou nedochází k výskytu klinických příznaků. Onemocnění je přenášeno krve sajícím hmyzem, konkrétně tiplíky. Nákaza se projevuje horečkou, záněty a otoky v oblasti dutiny ústní, nozder, víček, uší, postiženy mohou být i paznehty. Zejména na sliznici dutiny ústní se objevují krvácivá místa a vředy.

Stejně jako veliká migrace osob v rámci volného pohybu mohou zvířata chovaná v jedné zemi díky nerovné dotační politice EU být odvážena na jatka do jiných zemí. V dobách minulých se prakticky chovy zvířat a produkce z nich realizovala v místech, kde se chov provozoval a roznášení virů a dalších nemocí tak bylo minimální. Zpracovaná živočišná výroba je dalším stupněm, který omezuje další šíření nemocí, protože většina virů a bakterií se po tepelné úpravě zcela zničí.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email